h

SP: Leiden moet af van districtsraden en écht werk maken van wijkgericht werken

17 februari 2010

SP: Leiden moet af van districtsraden en écht werk maken van wijkgericht werken

In de commissievergadering bestuur en leefbaarheid van 11 februari j.l. heeft wethouder Van Woensel (VVD) aangegeven te willen kijken naar een andere manier van wijkgericht werken door de gemeente Leiden. De SP is daar erg blij mee, omdat de SP al veel langer pleit voor afschaffing van de huidige districtsraden. De districtsraden hebben tot doel om inwoners van Leiden invloed te geven in besluiten die te maken hebben met de eigen wijk. De gedachte achter de districtsraden is goed, maar de praktijk wijst uit dat veel wijkbewoners en vrijwilligers in buurtverenigingen ontevreden zijn over het systeem. De SP wil de wijk- en buurtverenigingen versterken, zodat individuele inwoners veel meer invloed hebben op hun leefomgeving.
SP-raadslid Han Dirks: 'Ik ben gelukkig met het feit dat nu ook de wethouder inziet dat het systeem van de districtsraden slecht werkt. De SP wil de wijkverenigingen versterken en zorgen dat iedere wijk een wijkvereniging heeft. Betrokkenheid van mensen bij de wijk moet van onderop komen, dat laat zich niet van bovenaf opleggen.'

Leiden kent vanaf 2006 tien verschillende districtsraden, waarin vertegenwoordigers van meerdere wijkverenigingen samenkomen, om te spreken over wat in een district gedaan moet worden door de gemeente op het gebied van leefbaarheid en de kwaliteit van de openbare ruimte. Een ambtenaar van de gemeente, de districtsmanager, moet dan vervolgens binnen de gemeentelijke organisatie zorgen dat deze wensen worden vervuld. Iedere districtsraad krijgt jaarlijks een budget dat besteed kan worden voor de wijk en het district.

Voordat in 2008 de districtsraden in de gemeenteraad geëvalueerd werden, heeft de Leidse SP met zoveel mogelijk wijkverenigingen en buurtbewoners gesproken over de verschillende Leidse wijken en het functioneren van de districtsraad. Daaruit bleek met name dat veel wijkbewoners problemen ervaren op het moment dat de gemeente moet zorgen dat een wens uit de wijk wordt uitgevoerd. Het wijkgroen wordt bijvoorbeeld niet opgeknapt, of er worden geen extra bankjes geplaatst, hoewel daarom wel gevraagd is door wijkbewoners.

Daarom heeft de SP toen al voorgesteld de districtsraden af te schaffen en het beleid van de gemeente meer te richten op het versterken van de aanwezige wijkverenigingen. Daar waar geen wijkvereniging is, moet de gemeente actief bijdragen aan het oprichten van een wijkvereniging. Natuurlijk kunnen wijkverenigingen samenwerken, maar dat moet in de visie van de SP niet van bovenaf opgelegd worden.

SP-raadslid Han Dirks: 'Daar waar mensen zich willen verenigen om een sterker signaal te kunnen geven richting de gemeente juich ik dat van harte toe. Het van onderop betrekken van mensen bij het beleid over hun wijk is enorm belangrijk. Door goed luisteren naar de mensen kan de gemeente beter en effectiever beleid voeren. En dat is natuurlijk goed! Daarom moet er echt werk gemaakt worden van betrokkenheid.'

SP-raadslid Han Dirks, tel: 06-28738588, e-mail: han_dirks@hotmail.com

U bent hier