h

SP ondersteunt actieweek SOS voor goed en betaalbaar onderwijs

1 februari 2010

SP ondersteunt actieweek SOS voor goed en betaalbaar onderwijs

Onder de naam SOS Leiden heeft een aantal studenten zich verenigd om actie te voeren voor goed en betaalbaar (hoger) onderwijs. Vanaf 1 februari a.s. start het tweede semester aan de Universiteit en Hogeschool Leiden. Daarom vindt in de week van 1 t/m 5 februari een flyercampagne plaats om de Leidse studenten te informeren en te wijzen op nieuwe bezuinigingen op onderwijs. Minister Plasterk (Onderwijs) heeft namelijk aangekondigd opnieuw te willen bezuinigen op het Hoger onderwijs. Sinds de jaren '80 is de overheidsbijdrage per student sterk afgenomen. Met als gevolg dat de kwaliteit van het onderwijs is afgenomen, terwijl de studiekosten sterk gestegen zijn. Daarom gaan de studenten, verenigd in SOS Leiden, actievoeren onder de slogan:'Studenten moeten meer betalen, terwijl het onderwijs blijft dalen?' De SP Leiden ondersteunt deze actie van de studenten van harte, omdat de kwaliteit en de betaalbaarheid van hoger onderwijs niet verder onder druk mogen komen te staan.
Han Dirks
Han Dirks flyert voor het KOG

De Leidse acties in de eerste week van februari zijn onderdeel van landelijke acties in andere studentensteden. De studenten vragen om meer in plaats van minder investeringen in het onderwijs, omdat achtereenvolgende bezuinigingsronden hebben geleid tot overvolle collegezalen, maatregelen die studenten dwingen om sneller te studeren en tot een verschraling van het onderwijsaanbod. Een volgende bezuiniging van 1,2 miljard euro op onderwijs zal mogelijk de basisbeurs in het gedrang brengen. Daardoor zal het voor veel studenten financieel moeilijker worden om te studeren, iets waar de SP zeer op tegen is.

Han Dirks SP LeidenSP-raadslid Han Dirks: "De SP Leiden ondersteunt de acties van SOS Leiden van harte. Studenten zijn belangrijk voor de maatschappij. De maatschappij kan niet zonder voldoende artsen, leraren en wetenschappers. Daarom is het belangrijk dat onderwijs betaalbaar is en blijft en dat iedereen zich vrij kan ontwikkelen. De mogelijkheid om te studeren mag niet afhankelijk zijn van inkomen. Daarom is het goed dat studenten geïnformeerd worden en strijden voor goed onderwijs."

Samen met SOS Leiden staat de SP voor goed, betaalbaar onderwijs. De SP hoopt op een succesvolle actieweek. Studenten en hoger onderwijs verdienen beter. Meer bezuinigingen op onderwijs zijn onverantwoord.

Meer informatie: Han Dirks, han_dirks@hotmail.com, tel 06 - 28 73 85 88

U bent hier