h

SP torpedeert Mosquito

14 februari 2010

SP torpedeert Mosquito

In de laatste commissievergadering bestuur en leefbaarheid afgelopen donderdag stond stond de 'actualisering van de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV)' op de agenda. Het college wilde daarmee mosquito's in Leiden mogelijk maken. De mosquito is een kastje dat irritante geluidstonen uitzendt. Deze tonen zijn alleen hoorbaar voor mensen tot ongeveer 25 jaar. Mosquito's zijn bedoeld om hangjongeren weg te jagen. De SP vindt dat de mosquito in strijd is met enkele grondrechten. De oproep van SP-raadslid Han Dirks om de mosquito niet toe te laten in Leiden werd breed ondersteund door andere partijen, zodat burgemeester Lenferink besloot gehoor te geven aan deze oproep.

Jongeren worden de laatste jaren steeds meer vanuit een negatief perspectief benaderd. Zowel in de media, als door beleidsmakers en politici. De roep om meer en hardere aanpak van jongeren(overlast) wordt sterker. Dit terwijl het met het overgrote deel van de Nederlandse jongeren heel goed gaat. Recent onderzoek laat nog maar eens zien dat slechts 2 procent van de jongeren zorgt voor hinderlijk of overlastgevend gedrag. Ondanks deze cijfers wordt gezocht naar repressieve middelen om hangjongeren aan te pakken. De SP ziet veel meer in preventieve maatregelen, die erop gericht zijn om jongeren perspectief te bieden en ervoor te zorgen dat jongeren betrokken zijn bij de wijk en de samenleving als geheel.

Daarom strijdt de SP landelijk en in Leiden tegen de mosquito. Bij de bespreking over de voorgestelde Leidse APV is door de SP voorgesteld het artikel over de mosquito niet op te nemen. Bij de verdere bespreking in de commissie bleek een ruime meerderheid van de andere Leidse fracties ook tegen de mosquito. Dat deed burgeester Lenferink besluiten dit artikel niet op te nemen in de APV.

Han Dirks: 'De mosquito is geen oplossing voor eventuele overlast door jongeren. Bovendien is de mosquito mogelijk in strijd met persoonlijke grondrechten van mensen. Ik ben blij dat Lenferink op mijn voorstel het mosquito artikel niet in de APV opneemt.'

Meer informatie: Han Dirks, han_dirks@hotmail.com, tel 06-28738588

U bent hier