h

Studentenvereniging Quintus interviewt Antoine Theeuwen

9 februari 2010

Studentenvereniging Quintus interviewt Antoine Theeuwen

In het kader van de verkiezingen heeft het verenigingsblad Quintessence van studentenvereniging Quintus onze SP-lijsttrekker Antoine Theeuwen geinterviewd. De centrale vraag is natuurlijk: Waarom zouden studenten op de SP moeten stemmen? Theeuwen (SP): "We zijn de enigen die écht de woningnood willen aanpakken. Kappen met het bouwen van huizen boven de drie ton. We hebben woningen nodig voor studenten en starters."

Wat zijn de speerpunten van de SP bij de komende verkiezingen, wat onderscheidt u van de andere partijen?
Een stem op de SP is een stem voor een groene Oostvlietpolder, voor beter openbaar vervoer en tegen de RijnGouweLijn. Een beter woningbouwbeleid, ophouden met het afbreken van wijken en het bouwen van dure huizen. Je moet tien jaar wachten voordat je aan de beurt bent voor een huurwoning en er is een groot tekort aan studentenwoningen. We willen een einde maken aan het steeds verder “vermarkten” van allerlei overheidstaken, dat onderscheidt ons van bijna alle andere partijen. Leiden verdient een beter stadsbestuur dat luistert en samenwerkt en met oplossingen komt in plaats van projecten die iedere keer fout lopen en miljoenen aan belastinggeld kosten. We willen van Leiden een groene duurzame stad maken. De ruim 200 miljoen NUON geld die dadelijk in handen van het stadsbestuur komt moet geinvesteerd worden zodat iedere inwoner van Leiden daar wat aan heeft.

We willen de voorzieningen behouden en uitbreiden die nodig zijn voor cultuur, sport en maatschappelijke activiteiten. We gaan uit van solidariteit en helpen hen die hulp behoeven, de wachtlijsten bij de Stadsbank moeten weg en de Voedselbank helpen we totdat die niet meer nodig is. Daarnaast moet het veilen van mensen die huishoudelijke hulp nodig hebben dringend stoppen.

Bij de vorige verkiezingen verdubbelde de SP in zetelaantal, en toch kwam ze niet in het college. Bent u er bang voor om als eeuwige protestpartij gezien te blijven worden, of is dit een bewuste keuze?
De SP heeft wel aan het college in Leiden deelgenomen. Na de verkiezingen in 2006 is er een college van PvdA, SP, GroenLinks en de ChristenUnie gekomen waarin wij twee wethouders hadden zitten. Paul Jonas voor sociale zaken en cultuur, en Raymond Keur als wethouder financien en sport. We hebben ons echter terug moeten trekken toen onze collegepartners het op een akkoordje gooiden met de provincie om de RijnGouweLijn toch door onze stad te laten lopen. Het Leidse referendum waarbij bijna 70 procent van de bevolking had aangegeven tegen die sneltram te zijn werd daarmee de nek omgedraaid. Dat is het tegenovergestelde van betrouwbaar bestuur, dat is volksverlakkerij. We willen graag weer terug in het college en de stad besturen, maar op basis van openheid en samenwerking. Zo zou de politiek moeten zijn, dienstbaar aan de inwoners van de stad, nuttige dingen doen. RGL: nee blijft nee.

Waarom zouden juist studenten op de SP moeten stemmen?
We zijn de enigen die écht de woningnood willen aanpakken. Kappen met het bouwen van huizen boven de drie ton. We hebben woningen nodig voor studenten en starters. Bovendien weten studenten als geen ander dat met de introductie van de martktwerking in het onderwijs de kwaliteit alleen maar achteruit is gekacheld. Er wordt continu bezuinigd op voorzieningen voor studenten en kleinere studies worden opgedoekt of uitgehold. Als we een zogenaamde kenniseconomie willen hebben dan moeten we investeren in het onderwijs en het kwalitatief beter maken. Iedereen die de capaciteiten heeft om te kunnen leren moet toegang kunnen hebben tot hoger onderwijs, dat hangt straks af van de dikte van je portemenee. We hebben gedemonstreerd tegen het plan van het kabinet om de basisbeurs af te schaffen. De SP heeft zich hard gemaakt voor het behoud van het LAK-theater. Bovendien hebben we meerdere malen handtekeningen opgehaald om een OV-jaarkaart voor MBO-studenten mogelijk te maken, zoals dat ook geldt voor HBO en WO-studenten. Kortom, SP stemmen dus!

Meer informatie: Antoine Theeuwen, antoine.theeuwen@gmail.com, 071-5215130

U bent hier