h

Thuiszorg zonder markt weer een stap dichterbij

9 februari 2010

Thuiszorg zonder markt weer een stap dichterbij

Stem SP voor een menselijke thuiszorg!Na de Tweede Kamer heeft vorige week ook de regering benadrukt dat de uitgebreide Europese aanbesteding van thuiszorg niet verplicht is. De staatssecretaris overweegt zelfs de voorlichting naar gemeenten op dit punt aan te passen zodat dit duidelijk wordt. Agnes Kant, die vorige week haar wet over dit onderwerp verdedigde, is blij: “We zijn weer een stapje dichter bij een thuiszorg zonder markt. De regering geeft impliciet aan niet duidelijk naar gemeenten te zijn geweest. Al die gemeenten die af willen van de ingewikkelde uitgebreide aanbestedingsprocedures hebben nu groen licht om het anders te doen.”

Of gemeenten daarbij ook een subsidierelatie mogen aangaan is nog een punt van discussie. Bij een subsidierelatie gaat de gemeente voor lange termijn een relatie aan met een thuiszorginstelling.

De regering gaf in het debat aan advies te hebben gevraagd aan de Europese Commissie hierover. Kant: “Onze wet heeft op zijn zachtst gezegd de regering aan het twijfelen gebracht. Naast de mogelijkheid om ook onderhands contracten af te sluiten, wijst mijn wet ook op de mogelijkheid subsidierelaties aan te gaan. Ik ben ervan overtuigd dat de Commissie hier geen probleem in ziet. Nu de Nederlandse regering nog.”

Tijdens het debat beantwoordde Kant ook nog vragen over twee andere wetten van haar; Eén wet zorgt ervoor dat gemeenten het geld dat ze krijgen voor thuiszorg ook daaraan besteden. De ander legt een basistarief vast voor huishoudelijke verzorging. Kant: “Het gaat mij om het garanderen van de kwaliteit van de zorg. Thuiszorg is meer dan schoonmaken. Het ook kunnen signaleren van problemen is hiervoor essentieel. De vrijheid van gemeenten is mij lief, maar niet wanneer ze thuiszorgmedewerkers betalen en behandelen als schoonmakers.”

Het debat wordt over enkele weken voortgezet wanneer naar verwachting de brief van de Europese Commissie binnen is.

Thema-kanaal SP Zorg op https://sp.nl/zorg/
SP-raadslid Roos van Gelderen, roosvangelderen@gmail.com, tel 06-40891508

U bent hier