h

"Veiling in thuiszorg geen blijvertje"

28 maart 2010

"Veiling in thuiszorg geen blijvertje"

De omstreden zorgveiling in de Leidse regio, waarbij wordt bepaald welk bedrijf de huishoudelijke hulp mag doen, is geen blijvertje. Dat zegt de Leidse PvdA-wethouder Gerda van den Berg op 26 maart op TV West over de door haar zelf ingevoerde zorgveiling. Volgens Van den Berg is de zorgveiling in Leiden slechts een opmaat naar een nieuw systeem waarbij ouderen meer keus krijgen in de zorg. Nu gaat het contract voor thuiszorg naar de laagste bieder. Dat zijn vaak schoonmaakbedrijven. 

Thuiszorgorganisatie Libertas zegt niet te kunnen concurreren met deze schoonmaakbedrijven. De contracten van honderd medewerkers worden daarom niet meer verlengd, omdat er geen werk meer voor hen is. Voor hen komt het inzicht van Van den Berg waarschijnlijk te laat.

Alle aandacht en acties van de SP en vele vele anderen niet voor niets. Wethouder Van den Berg lijkt eindelijk te gaan inzien dat het veilingsysteem een uitermate slecht middel is om de huishoudelijke hulp te verdelen.

“Ik hoop dat dit vooral een opmaat is naar een eerlijk en goed systeem: namelijk 100% keuzevrijheid voor de cliënten, geen schoonmaakbedrijven in de zorg en een fatsoenlijke prijs voor de huishoudelijke hulp”, aldus Roos van Gelderen, SP-raadslid. “We zijn zeer benieuwd naar de voorstellen van de wethouder, maar zullen zelf niet rusten totdat dit systeem afgeschaft wordt en blijven alles tot die tijd kritisch volgen. En nu maar hopen dat de wethouder op tijd is om de 100 ontslagen bij Libertas te voorkomen. De wethouder is per slot van rekening lid van de Partij van de ARBEID....” aldus Van Gelderen.

Meer informatie: Roos van Gelderen, roosvangelderen@gmail.com, tel 06-40891508

U bent hier