h

SP Leiden: Bezuinigen op bijstand in crisistijd is ontzettend dom

8 augustus 2010

SP Leiden: Bezuinigen op bijstand in crisistijd is ontzettend dom

 Bezuinigen op bijstand in crisistijd is ontzettend domMinister Donner (CDA) heeft aangekondigd nog dit jaar 448 miljoen euro te bezuinigen op het budget voor de bijstand (de WWB). De PvdA Leiden heeft een debat aangevraagd over de gevolgen van deze bezuinigingen voor de gemeente Leiden. SP-raadslid Louk Rademaker sprak hierover vandaag op radiostation Unity FM: “Het lijkt me goed als Leiden snel laat weten dat deze bezuinigingen ontzettend dom zijn. In tijden van crisis moet je juist investeren om mensen aan een baan te helpen! Nu bezuinigen op de WWB houdt de crisis alleen maar langer in stand.”

De bezuinigingen zijn onaanvaardbaar, zegt ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Nu bezuinigen betekent namelijk dat bijna alle gemeenten in Nederland geld tekort komen om de bijstandsuitkeringen te kunnen betalen. Daardoor kunnen gemeenten minder investeren in reïntegratie, waardoor veel mensen juist langer in de bijstand blijven zitten. Ook waarschuwt de VNG dat de schuldhulpverlening in de problemen zal komen. Rademaker wil dat de gemeente Leiden zich ook aansluit bij het protest tegen korting op de WWB. Op 27 augustus zal de gemeenteraad hierover debatteren.

Rademaker (SP): “De gevolgen voor de gemeente Leiden zullen minder erg zijn dan in bijvoorbeeld Rotterdam, waar het een regelrechte chaos zal worden. Dat komt omdat Leiden een relatief lage werkloosheid heeft. Daarnaast hielden wij vorig jaar een deel van het WWB-budget over. Maar de belangrijkste reden waarom in Leiden de klap minder erg is: in het collegeakkoord heeft de SP afgedwongen dat er niet bezuinigd zal worden op de zwaksten in de samenleving en het minimabeleid.”

Meer informatie: Louk Rademaker, 06-25563389, lrademaker@tomaatnet.nl
Website Unity FM
Nieuwsbericht PvdA 6 augustus 2010: PvdA wil met college in gesprek over verlaagd budget uitvoering WWB
Reactie Sadet Karabulut, Tweede Kamerlid SP, op de bezuinigingsplannen.

U bent hier