h

Referendumaanvraag met DigID mogelijk in Leiden

10 september 2010

Referendumaanvraag met DigID mogelijk in Leiden

Op voorstel van D66 en met steun van onder andere de SP is het binnenkort mogelijk om ook met DigID (dus via de computer) een referendumaanvraag te steunen. Dus niet het stemmen bij het referendum zelf, maar wel het aanvragen ervan. Voorheen kon dat alleen met een handtekening. Daarmee heeft Leiden een primeur in Nederland. SP-raadslid Julian van der Kraats: “Het is goed dat Leiden de eerste is, het is belangrijk om voorop te lopen als dat mogelijk is."

Omdat het een primeur is, bestaat wel onduidelijkheid over de 'drempel' van een referendumaanvraag. Aangezien er nu een mogelijkheid bij komt voor mensen, zal de drempel omhoog moeten, als je tenminste uit wilt komen op een vergelijkbaar aantal referendum-aanvragen per jaar. De raad viel uiteen in een deel dat meende dat het aantal aanvragers niet drastisch zal stijgen, namelijk D66, SP, GL, LL, SLO en PvdD en de rest, die de drempel wilde verhogen naar ruimschoots het dubbele van wat het nu is. Ook het college wilde dat, terwijl de Referendumkamer juist pleitte voor een lagere drempel.

De eerst genoemde club had echter de meerderheid, dus de drempel wordt maar een klein beetje verhoogd. Op voorstel van de SP wordt er snel bekeken of de nieuwe drempel ook de juiste is.

VVD, CDA en CU wilden om uiteenlopende redenen helemaal niet dat DigID gebruikt kon worden voor een referendumaanvraag.

Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, tel 06-15042822

U bent hier