h

Scherpe kantjes van reïntegratiestop zijn eraf

19 september 2010

Scherpe kantjes van reïntegratiestop zijn eraf

SP-raadslid Louk RademakerIn augustus voerde wethouder Jan-Jaap de Haan (CDA, Sociale Zaken) een stop op nieuw reïntegratietrajecten in omdat het geld op was. SP-raadslid Louk Rademaker wil echter dat de succesvolle trajecten wel doorgezet worden. Tijdens de vergadering afgelopen donderdag van de raadscommisie Werk en Financiën bleek dat het merendeel van de partijen het SP-voorstel steunde. De SP moet nog wel aangeven waar het geld vandaan moet komen.
Ook vermeldde wethouder De Haan dat er binnen het huidige budget toch nog ruimte was voor extra trajecten, bijvoorbeeld bij het Werkhotel of bij het Reintegratiebedrijf Leiden. Ook is er geld voor jongeren via het Actieplan Jeugdwerkloosheid.
“Daarmee zijn de scherpe kantjes van de reïntegratiestop er af. Toch zijn er nog veel succesvolle trajecten waar geen geld voor is, zoals bijvoorbeeld het Oriëntatiejaar. Ook die trajecten moeten door kunnen gaan,” aldus SP-raadslid Louk Rademaker. Over twee weken zal de SP een voorstel daarvoor indienen in de gemeenteraad.

De SP hekelde vooral het gebrekkige rendement van de verloningstrajecten. Zo’n 60% van het reintegratiebudget wordt uitgegeven aan verloningstrajecten. In die trajecten worden cliënten die nog niet zo lang werkloos zijn in dienst genomen bij een reïntegratiebedrijf, zonder dat er direct zicht op regulier werk is. In minder dan 10% van de trajecten krijgt de cliënt ook daadwerkelijk een baan. Rademaker: “Die trajecten zijn alleen goed om de statistieken te verbeteren: verloningstrajecten zijn staan gelijk aan verborgen werkloosheid. Verder is het vaak niet meer dan bezigheidstherapie, waar niemand bij gebaat is.”

Daarom is de SP ook tegen participatieplaatsen: een idee van de wethouder om cliënten te laten werken met behoud van uitkering. Rademaker (SP): “In Nederland hebben we de goede traditie dat als we iemand aan het werk zetten, dat we een contract sluiten en een salaris bieden. Bij de participatieplaatsen heb je die niet. Weet u hoe het heet als je mensen verplicht te werken zonder dat je ze een salaris geeft? Dwangarbeid.”

Meer informatie: Louk Rademaker, lrademaker@tomaatnet.nl, 06-25563389
SP: Ga wel door met de succesvolle reïntegratietrajecten (Nieuwbericht, 15 september 2010)

U bent hier