h

Leiden maakt werk van rechten van antikraakbewoners

14 oktober 2010

Leiden maakt werk van rechten van antikraakbewoners

De privacy en huisvrede van bewoners van antikraak panden wordt vaak met voeten getreden. Voor de SP is dat niet te verteren, vooral als die antikraakpanden eigendom zijn van de gemeente. “Het is niet te verantwoorden dat de gemeente meewerkt aan de inperking van de burgerrechten van haar eigen inwoners,” aldus SP-raadslid Louk Rademaker. Een initiatiefvoorstel van de SP om de inbreuk van burgerrechten te voorkomen werd vanavond unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

Antikraak is een woonvorm waarbij de bewoner geen huurcontract heeft maar een zogeheten ‘bruikleen overeenkomst’. Het werd oorspronkelijk ingezet door vastgoed eigenaren om te voorkomen dat (tijdelijk) leegstaande panden gekraakt worden; vandaar de naam ‘antikraak’. Sinds kort gebruikt de overheid ook steeds vaker antikraakconstructies.

Problemen ontstaan omdat er geen wettelijke vereisten zijn voor de bruikleen overeenkomsten. Daardoor zijn allerlei bepalingen in die bruikleen overeenkomsten geslopen die in strijd zijn met de burgerrechten uit de Grondwet. Zo wordt expliciet een inbreuk gemaakt op het recht op privacy, recht op meningsuiting en het recht op een vrije rechtsgang. Zoals emeritus hoogleraar volkshuisvesting Hugo Priemus het verwoordt: “De antikraak-markt is nu net het Wilde Westen. De rechtspositie van kraakwachten moet beter. Ook zij hebben rechten op privacy en huisvrede.”

Vorig jaar werd de documentaire “Leegstand zonder zorgen” van documentairemaker Abel Heijkamp vertoond in Leiden. SP-raadslid Louk Rademaker schrok toen van de vele onrechtvaardigheden in de antikraakwereld. “Toen ik die film gezien had, wist ik dat wij zoiets in Leiden niet moeten toestaan. Dat heeft geleid tot het initiatiefvoorstel, dat gelukkig nu unaniem gesteund wordt door de gemeenteraad.”

Meer informatie: Louk Rademaker, lrademaker@tomaatnet.nl, 06-25563389
Zie de documentaire van Abel Heijkamp op http://leegstandzonderzorgen.nl/

U bent hier