h

SP: werknemers ‘De Stal’ moeten hun salaris behouden

15 februari 2011

SP: werknemers ‘De Stal’ moeten hun salaris behouden

Tot nu toe kregen werknemers in het horeca-opleidingsproject ‘De Stal’ het minimumloon. Maar afgelopen vrijdag heeft CDA-wethouder Jan-Jaap de Haan voorgesteld om de nieuwe werknemers in dit traject slechts een bijstandsuitkering te betalen. De SP is woest over deze voorstellen. Raadslid Louk Rademaker: “Daarmee betaal je de werknemers tot wel 500 euro per maand minder. Deze mensen zitten nu al op het minimuminkomen! Dit zien wij als in strijd met de afspraken die wij in dit college gemaakt hebben.” De SP heeft namelijk samen met D66, VVD en CDA afgesproken dat bij de bezuinigingen het uitgangspunt is dat ‘de zwaksten in de samenleving worden ontzien’.
Werknemers in de keuken van Grand Café 'De Stal'.
Werknemers in de keuken van Grand Café 'De Stal'. De SP vindt dat wie eerlijk werkt een eerlijk loon verdient, dus ook de medewerkers van 'De Stal'.

‘De Stal’ is een reintegratietraject van Reintegratie Leiden. In de voormalige stal van stier Herman in het Bio Science Park is een Grand Café gevestigd waar de werknemers een jaar horeca-ervaring opdoen en tegelijkertijd een MBO opleiding horeca volgen. De bedoeling is dat de werknemers daarna een reguliere baan vinden in de horeca. Tegelijkertijd is het Grand Café De Stal dé ontmoetingsplek in het Bio Science Park en het café zit vrijwel altijd vol. Tot nu toe heeft meer dan de helft van ex-werknemers een vaste baan gevonden in de horeca. Daarmee is De Stal een succesvol reintegratietraject. In september had de gemeenteraad nog besloten, op voorstel van de SP, dat er doorgegaan moest worden met succesvolle reintegratietrajecten.

Afgelopen vrijdag zond wethouder De Haan een brief aan de gemeenteraad waarin hij voorstelt om dit jaar verder te gaan met de trajecten van de Stal. Daarnaast staat in de brief: ‘Met ingang van de nieuwe groep die gaat starten (maart 2011) zal dit gebeuren door middel van werken met behoud van uitkering.’
Voorheen kregen werknemers van de Stal het minimumloon uitbetaald, wat tegenwoordig ligt op 1424 euro bruto per maand. ‘Werken met behoud van uitkering’ betekent dat nieuwe werknemers geen contract en geen salaris krijgen. In plaats daarvan krijgt men een bijstandsuitkering, wat neer komt op een bedrag tussen de 654 en 1307 euro netto per maand (afhankelijk van de thuissituatie).

Louk RademakerDe enige verandering ten opzichte van vorig jaar is dat het salaris van nieuwe werknemers verlaagd wordt tot onder het minimumloon. SP-raadslid Louk Rademaker: “Daarmee pak je de zwaksten van de samenleving: de werklozen die we juist moeten helpen om weer een normaal bestaan op te bouwen.”
“Het is waar dat er bezuinigd moet worden. Maar in het college hebben we juist afgesproken dat daarbij de zwaksten in de samenleving worden ontzien. Toch gaat er extra geld naar wegen, parkeergarages, economische lobbyclubjes, prestigeprojecten zoals bij de Aalmarkt en zelfs de meeuwen in deze stad krijgen er extra geld bij. Het college kan niet met droge ogen beweren dat ze ‘niet anders kan’ dan het inkomen van de armste Leidenaren verlagen. Wij verwachten dan ook dat dit onzalige plan van tafel gaat.”

Op verzoek van de PvdA, GroenLinks en SP zal de brief van wethouder De Haan besproken worden in de volgende raadscommissie voor Werk en Financiën. Die vergadering staat gepland voor komende donderdagavond 17 februari om 20 uur.

Meer informatie: Louk Rademaker, 06-25563389, lrademaker@tomaatnet.nl
Website van Grand Café De Stal: http://www.destal.nu/

U bent hier