Huis van de Sport stop gezet
Huis van de Sport stop gezet
De aanbesteding van het Huis van de Sport (het huidige Sportpark 'De Mors' te herontwikkelen tot een modern sportcomplex) is gestopt. De gemeente heeft besloten met het project te stoppen toen het veel te duur leek te worden. Er werd afgelopen week in de raadscommissie Ruimte en Regio besproken of dat besluit inderdaad terecht was genomen en hoe het nu verder moet. De SP heeft het besluit van de gemeente gesteund, maar had kritiek over hoe het proces is gelopen. Daarnaast wil de SP geen stilstand in de sportwereld voor Leiden omdat er nog veel moet gebeuren.
Proces
Aan de ene kant van dit verhaal staat de gemeente Leiden, die het voortzetten van de inmiddels al gestarte aanbesteding stop zette vanwege te grote financiele risico’s. Aan de andere kant zeggen de initatiefnemers (het Huis van de Sport was een burgerinitatief!) dat het Huis van de Sport te realiseren was geweest binnen de kaders die de gemeente had meegegeven en zonder financiele risico’s voor de gemeente.
Het standpunt van de gemeente wordt onderschreven door een onafhankelijk onderzoeksburo “Fakton” dat door de gemeente is ingehuurd om de aanbesteding te bekijken. Fakton komt tot de conclusie dat het project terecht is stopgezet en dat het Huis van de Sport niet haalbaar was binnen de kaders die door de gemeenteraad gesteld waren. Er zou 20 miljoen euro bij moeten.
De drie bedrijven die in de aanbestedingsprocedure zaten zijn het daar echter niet mee eens. Volgens hen had het wel gekund. Verder zijn ze zeer ontevreden over het feit dat, terwijl zij nog niet in de gelegenheid waren geweest om hun plannen toe te lichten, de gemeente er al een einde aan gemaakt had.
De SP is niet gelukkig met de gang van zaken. “Als het college de gemeenteraad had geïnformeerd over de financiële problemen had de discussie over “wel of niet doorgaan” voor het stopzetten van de aanbesteding kunnen plaatsvinden,”aldus fractievoorzitter Antoine Theeuwen. “Dat was beter geweest dan om achteraf te bepalen of het genomen besluit om te stoppen terecht is geweest”. Op aandringen van o.a. de SP heeft het college beloofd deze fout niet meer te maken. “Het stopzetten van een aanbesteding is een collegebevoegdheid,” vervolgt Theeuwen. “Maar dan nog had de gemeenteraad actiever op de hoogte gesteld moeten worden van het proces. Het college staat er dan ook niet alleen voor, maar kan de raad om steun vragen om het een of het ander te doen. Zeker als het gaat om een initiatief van vrijwilligers dat veel steun heeft in de Leidse gemeenteraad en de besteding van zoveel belastinggeld.”
De SP begrijpt en deelt ook de teleurstelling van de mensen die hier zo hun best voor gedaan hebben om van het Huis van de Sport een succes te maken. “De onvrede die bij die mensen leeft over de gang van zaken zal niet zomaar verdwenen zijn,” zei Theeuwen. “De teleurstelling is groot en het gevoel van een gemiste kans wordt breed gedeeld.”
Sport
Eva de Bakker (SP-raadslid) voegde eraan toe dat wanneer er deuren dicht gaan, er andere deuren geopend kunnen worden. “Dit mag geen stilstand betekeken voor de sport in Leiden. Er moet haast gemaakt worden met het opknappen van de kleedkamers en andere sportvoorzieningen.” Daarnaast deed de partij wederom een oproep om te komen tot een geode oplossing voor kunstijs in Leiden. De SP heeft al vaker voorstellen gedaan en heeft een meerderheid in de gemeenteraad uit laten spreken dat kunstijs in Leiden gegarandeerd moet zijn. De wethouder moet daarom actief aan de slag om dat voor de toekomst veilig te stellen.
Ook deelt de SP de oproep van andere partijen dat er een nieuwe topsporthal moet komen. De huidige hal is verouderd en de verschillende clubs is nieuwe accommodatie beloofd. Bovendien heeft Leiden door het verlies van de Groenoordhallen geen evenementenhal meer. “Een combinatie van een een topsport- en evenementenhal is daarom geen gek idee,” aldus De Bakker.
Meer informatie: Eva de Bakker, edebakker@sp.nl