h

“Iedereen was dankbaar dat de SP voor hen opkwam”

11 juni 2011

“Iedereen was dankbaar dat de SP voor hen opkwam”

Vanaf de DZB in Leiden vertrok ook een bus actievoerders naar de demonstratie in Ulft, tegen de bezuinigingen op de WSW. In de bus zaten drie actieve SP’ers uit de Leidse regio. Het actieve SP-lid Ronald van Melle schreef een verslag van de succesvolle demonstratie dat u hier kunt lezen.

Met Gerard Harmes (SP regiovertegenwoordiger van Zuid-Holland Noord), Yvonne Geers (SP-bestuurslid uit Leiden) en ondergetekende uit Leiderdorp vertrokken we vanaf het DZB gebouw aan de Le Pooleweg in Roomburg. Bas Venema (lid van de OR van de DZB) had 3 SP’ ers uitgenodigd om mee te gaan, samen naar de demonstratie tegen de kabinetsplannen om drastisch te bezuinigen op de sociale werkplaatsen en de Wajong. De kabinetsplannen betekenen dat er zo’n 60.000 arbeidsplaatsen verloren dreigen te gaan, van de 90.000 die er nu zijn. Zonder deze arbeidsplaatsen zal het overgrote deel van deze kwetsbare groep het gevoel krijgen dat ze verstoten worden door de maatschappij. In een hoekje gedrukt. Ze worden daardoor gedwongen om letterlijk achter de geraniums plaats te nemen. En daar te blijven. Hen wordt dan het broodnodige geld ontnomen . Maar ook hun gevoel dat ze daarmee een volwaardige plaats in deze samenleving innemen, en er niet buiten vallen.

Aan de Le Pooleweg verzamelden de Leidse demonstranten.
Aan de Le Pooleweg verzamelden de Leidse demonstranten.

Bij vertrek sprak ik een paar mededemonstranten. Een man vertelde me trots dat hij voor de gemeente Leiden werkte. Toen ik het vroeg of dat via DZB bedrijven was antwoordde hij bevestigend. Hij liet me trots zijn shirt van de gemeente Leiden zien met het logo erop. Hij vertelde me een keer door jongelui voor “halve zool” uitgescholden te zijn toen hij met een shirt van de Zijbedrijven rondliep. Met een shirt met het logo van de gemeente Leiden werd hij nu voor vol aangezien.
Dit verhaal moet een signaal zijn dat deze ondergeschoven groep juist meer betrokken moet worden bij de samenleving. En dat we moeten laten merken dat zij er zeker bij horen en er een onderdeel van zijn.

Na ongeveer 2,5 uur arriveerden wij in Ulft. Onze bus had het nummer 32, als een van de wel 100 bussen die gecharterd waren. Vanuit de geparkeerde bus liepen we naar het demonstratieterrein, een groot boerenveld. De organisatie had het goed georganiseerd: er lagen stalen oprijplaten naar het veld zodat de wagens die er stonden en de demonstranten niet in het terrein zouden wegzakken als het zou regenen. Gelukkig bleef het de hele dag kurkdroog, terwijl de wolken dreigend boven ons voorbijtrokken. Er waren allerlei stands en kraampjes van ondermeer de FNV en het CNV waar alle leden hun stakingsformulieren konden invullen. Verder zagen we een vrachtwagen van de PvdA van waaruit ze hun actie voerden en natuurlijk de duidelijke (tomaat)stand van de SP. Daar werd de onmisbare en onvervangbare tomatensoep uitgedeeld .

Ronald van Melle, actief SP-lid, deelt folders uit in Ulft op de demonstratie tegen de WSW-bezuinigingen.
Ronald van Melle, actief SP-lid, deelt folders uit in Ulft op de demonstratie tegen de WSW-bezuinigingen.

Gerard en ik zijn gelijk aan het werk gegaan en hebben de borden met tekst uitgedeeld aan de demonstranten. De borden waren in een mum van tijd uitgedeeld; als het ware bijna uit onze handen getrokken. De borden waren tijdens de hele demonstratie overal zichtbaar: een succes.

SP-leider Emile Roemer in Ulft.Er was een podium waar vandaan vele belangrijke personen spraken, en een gigantisch videoscherm waardoor iedereen goed de sprekers kon volgen. Toen Emile Roemer (zie de foto rechts) het podium opkwam was er een luid gejuich, wat we bij andere sprekers nog niet gehoord hadden. Hij werd goed herkend. En er werd goed gereageerd op zijn woorden.

Bij de lunch zaten Gerard en ik aan een tafel met iemand uit Anna Paulowna en Amsterdam. De WSW-ers kwamen overal vandaan en staken hun gevoelens niet onder stoelen of banken. En het leuke was dat iedereen dankbaar was dat de SP voor hen opkwam. We hoefden aan niemand uit te leggen waarmee de SP bezig is. Bijna iedereen was zich daarvan bewust en op de hoogte. Dit ook dankzij alle lokale SP’ers die zich voor hen ingezet hebben.

Ook liet de plaatselijke SP afdeling liet zich van haar goede kant zien en was overal aanwezig. Het is een dankbare dag geweest. Zelden heb ik zo’n grote groep bij mekaar gezien die zo betrokken was bij een demonstratie. We zullen nog moeten blijven vechten voor deze kwetsbare groep medemensen.

U bent hier