h

11 september: AUTOVRIJE ZONDAG

26 augustus 2011

11 september: AUTOVRIJE ZONDAG

Op zondag 11 september van 12.00 tot 17.00 uur vindt in een deel van de Leidse binnenstad de autovrije zondag plaats. Dat geeft ruim baan aan voetgangers en fietsers en zorgt voor schone lucht! De autovrije zondag vindt voor de zesde keer in Leiden plaats en auto’s, motoren, of ander gemotoriseerd verkeer, zijn tijdens deze middag niet welkom. Zo kunnen in­woners en bezoekers ervaren hoe aange­naam een autovrije binnenstad is.

Deze autovrije dag staat symbool voor duur­zame mobiliteit en een gezonde, veilige en klimaatvriendelijke leefomgeving. Het verkeer levert namelijk de grootste bijdrage aan de uitstoot van bijvoorbeeld fijnstof in stedelijke gebieden.

De autovrije zondag is georganiseerd door Stichting Autovrije Zondag Leiden in samenwer­king met de gemeente Leiden. Diverse politieke en maatschappelijke organisaties en bedrijven werken mee aan de uitvoering van het programma.

Op een dag zonder auto’s is er meer ruimte voor allerlei activiteiten op straat. In het af­gesloten gebied is dan ook van alles te doen. Voor iedereen is er wel een uitdagende activiteit in het heerlijk rustige autovrije centrum van Leiden. Dus kom ook!

PROGRAMMA

Sustainable Dancefoor + Waterbar
12.00-17.00 uur Stadhuisplein
Eerst een uur Salsa met Salsiando en dan de Sportcity battles: op een dansvloer strijden de twee Leidse vestigingen tegen elkaar. Het publiek kan meedoen! Door het dansen wekt de vloer zelf energie op, dus wie doet de grootste vonk overspringen? Ook is er een heerlijk verfrissende waterbar.
En Viviane Rose komt flirten!
Vanaf 16.00 uur is er Kinderdisco.

Lekker en Groenmarkt & Markt voor duurzame mobiliteit
12.00-17.00 uur Botermarkt
Diverse marktkramen van producenten en organisaties met biologische, duurzame of streekproducten. Er is een breed aanbod: biologische voeding, streekkazen, kleding, speelgoed, keramiek, tassen etc.. Ook diverse ideële organisaties zijn aanwezig, zij tonen graag hun projecten en resultaten.
Demonstraties van diverse duurzame vervoersmiddelen, zoals een auto op biogas, elektrische vervoermiddelen, en opmerkelijke fietsen. Ook kun u gratis een rondvaart maken.

Expositie “ Neutraal Klimaat”
12.00 – 17.00 uur Scheltema
Een expositie van beeldend kunstenaar Bernard Divendal, geïnspireerd op het thema “hergebruik” en de autovrije zondag.(te zien tot 25 september)

Proeftuin Natuurlijk spelen
12.00-16.00 uur Hooglandse Kerkgracht
Leidse Speeltuinverenigingen en scoutinggroepen geven de autovrije zondag een speels en groen karakter.
Onder het motto ‘Natuurlijk spelen = duurzaam spelen’ ga je spelen met verschillende spelaanleidingen in hout, stenen, zand en water én met hergebruik van materialen. Laat je inspireren door de speelwaarde van de natuur, (her­)ontdek het plezier van samen­met­je­kinderen spelen (waarbij je best een beetje vuil mag worden ;­)
In deze natuurlijke­speeltuin­voor­één­dag (guerilla­playground) presenteren ontwerpers en kunstenaars leuke ideeën rondom natuurlijk spelen. Ook kun je meedoen aan verschillende workshops en de hotse­botse­knotsgekke kamelenrace. De Nuso is aanwezig met een uitgebreide collectie spelmateriaal en een fantastisch luchtkasteel. Het Astma Fonds is aanwezig met informatie over het belang van schone lucht voor kinderen met astma.

Meer informatie bij: Erica Rietveld, Stichting Autovrije Zondag Leiden.

U bent hier