h

“Inburgering wordt door de overheid al genoeg beperkt”

28 september 2011

“Inburgering wordt door de overheid al genoeg beperkt”

Eva de Bakker“We doen wat we kunnen,” zegt Eva de Bakker, raadslid voor de SP. “Leiden kan alleen wat doen voor mensen die vrijwillig inburgeren.” Door de landelijke regels die steeds strenger worden, heeft een gemeente weinig vrijheid bij beleid voor inburgeraars. Het college wilde vrijwillige inburgeraars de kosten voor de cursus teruggeven als ze zijn geslaagd. Dankzij GroenLinks en de SP geldt het niet alleen bij slagen, maar ook bij aanwezigheid aan de cursus.

“In de huidige tijd is het niet makkelijk om een andere afkomst te hebben dan de Nederlandse,” zegt De Bakker. Het is voor de SP dan ook belangrijk dat mensen positief worden gestimuleerd om in te burgeren. “Alleen het halen van een diploma zegt niet zoveel. Bovendien kunnen er veel redenen zijn om niet aan een examen mee te doen, dat wil niet zeggen dat je niet gemotiveerd bent,” aldus De Bakker. GroenLinks en de SP hebben daarom met succes voorgesteld dat je met voldoende aanwezigheid en deelname ook de kosten van 270 euro terug kunt krijgen.

Een meerderheid van de gemeenteraad heeft daarnaast de groep mensen die het cursusgeld terug kunnen verdienen beperkt. Alleen ChristenUnie en SP waren tegen. “Het gaat om kleine aantallen mensen, nog geen 20 per jaar. Leiden zal er echt niet door failliet gaan,” zegt De Bakker. “Het is daarom niet nodig om nu beperkingen in te voeren, want Leiden kan komend jaar ruim anderhalf miljoen euro aan inburgering besteden.”

Meer informatie bij Eva de Bakker, edebakker@sp.nl

U bent hier