h

Leiden krijgt Lenferinknorm én Balkenendenorm voor subsidies

14 oktober 2011

Leiden krijgt Lenferinknorm én Balkenendenorm voor subsidies

De gemeente Leiden geeft geen subsidie meer aan (semi-)publieke organisaties die hun bestuurders meer dan de premier betalen. Deze zogeheten Balkenendenorm werd gisteravond ingevoerd op voorstel van PvdA, SP en GroenLinks. Indien er bij zo’n organisatie bestuurders minder dan de premier maar meer dan de burgemeester verdienen, wordt de subsidie ingekort. SP-raadslid Louk Rademaker is verheugd over de aanpassingen: “Nu heeft Leiden maar liefst twee manieren om belachelijke salarissen aan te pakken!”

Donderdagavond besprak de gemeenteraad de algemene subsidieverordening. Daarbij ontstond een fel debat tussen de liberale en de linkse partijen over topinkomens. VVD en D66 waren van mening dat de gemeente Leiden zich niet moet bemoeien met hoge inkomens. De SP en PvdA daarentegen vinden het verwerpelijk dat mensen zich verrijken op koste van de belastingbetaler. SP-raadslid Louk Rademaker: “Wij gaan niet meewerken aan de hebzucht van bestuurders. Als zulke bestuurders subsidie willen, moeten ze eerst hun eigen salaris verlagen.”

De regeling is nu als volgt. Als een bestuurder meer verdient dan burgemeester Lenferink, dat is 110 duizend euro per jaar, dan wordt de subsidie van die organisatie met enkele procenten gekort. Als er zelfs bestuurders zijn die meer verdienen dan de premier, 223 duizend euro per jaar, dan krijgt die organisatie helemaal geen subsidie meer van de gemeente Leiden.

Meer informatie: Louk Rademaker, lrademaker@tomaatnet.nl, 06-25563389

U bent hier