h

Begroting 2012: een sociale begroting in asociale tijden

20 november 2011

Begroting 2012: een sociale begroting in asociale tijden

Ondanks de harde maatregelen van het kabinet Rutte is de begroting van de gemeente Leiden voor 2012 sociaal te noemen. Zo is er volgend jaar zelfs extra geld voor armoedebestrijding! En de SP heeft nog veel meer binnengehaald, dat kunt u hieronder lezen.

  • Mede dankzij de inzet van het CDA en de SP is er volgend jaar 1 miljoen extra om de verwachte extra bezuinigingen op de sociale werkplaatsen te verzachten. Als de plannen van het kabinet doorgaan zouden duizenden SW-plaatsen verdwijnen, waardoor mensen met een arbeidsbeperking tot werkloos thuiszitten veroordeeld worden.
  • Rutte en Wilders willen volgend jaar mensen met een uitkering vogelvrij verklaren. Zo mag een gemeente zonder reden huisbezoeken verplichten, en mogen mensen in de bijstand gedwongen worden zinloos werk te verrichten. Dankzij voorstellen van SP, PvdA en GroenLinks werkt Leiden daar niet aan mee: geen onredelijke huisbezoeken, geen zogenaamde ‘tegenprestatie’ voor een uitkering. Ook worden de gevolgen van de ‘gezinsbijstand’ (het inkomen van kinderen wordt gekort op de uitkering van de ouders) op verzoek van de SP in de gaten gehouden.
  • Schoolverlaters en jongeren met grote problemen kunnen volgend jaar nog steeds terecht bij het Oriëntatiejaar, dankzij een voorstel van met name D66 en SP. Het Oriëntatiejaar helpt jongeren weer hun leven op orde te krijgen, met als doel uiteindelijk terug naar school of naar werk te gaan.
  • Veelplegers behouden ook de ondersteuning die ze nodig hebben. Het zogeheten Exodus-Kärcher Team 2 blijft bestaan. Eerst gaat SP-wethouder Roos van Gelderen kijken of het Ministerie van Justitie gaat betalen; mocht dat niet lukken, schuift de Leidse gemeenteraad geld bij op initiatief van de SP.
  • De klantvriendelijkheid bij Sociale Zaken moet beter, vindt de SP. Momenteel worden minder dan eenderde van alle aanvragen voor de bijstand behandeld binnen vier weken. Dat aantal moet omhoog: de SP wil driekwart van de aanvragen binnen vier weken behandeld zien. Dat voorstel werd gesteund door de gemeenteraad, en over 2 jaar moet de 50% binnen vier weken al gehaald worden.

Meer informatie: Louk Rademaker, lrademaker@tomaatnet.nl, 06-25563389

U bent hier