h

SP stemt tegen verlaging bijstand voor kamerbewoners

1 december 2011

SP stemt tegen verlaging bijstand voor kamerbewoners

Vanavond heeft de gemeenteraad van Leiden besloten dat de bijstand voor kamerbewoners volgend jaar verlaagd wordt met 131,99 euro per maand, als gevolg van bezuinigingen van Rutte en Wilders. Daarmee wordt de bijstandsuitkering voor mensen die een kamer huren volgend jaar in totaal 758,92 euro per maand. De SP en GroenLinks stemden tegen deze verlaging. SP-raadslid Louk Rademaker: “Het is niet te verantwoorden om het inkomen van deze mensen, die al nauwelijks wat te besteden hebben, terug te brengen.”

Het gaat om ongeveer 200 uitkeringsgerechtigden die in een kamer wonen. Dat wil zeggen dat deze mensen een deel van hun voorzieningen (bijvoorbeeld de keuken) deelt met anderen. Met deze bezuiniging wil het stadsbestuur opleidingstrajecten voor werklozen betalen.

De plannen voor verlaging van de bijstandsnorm werden eerder dit jaar aangekondigd in de zogeheten ‘Perspectiefnota’. SP-raadslid Louk Rademaker: “De Perspectiefnota bevat heel veel voorstellen waarvan het overgrote deel goed is; in die nota trekt Leiden zelfs extra geld uit voor armoedebeleid. Daarom hebben wij met de Perspectiefnota ingestemd. Vanavond werd alleen de verlaging van de bijstandsuitkering in stemming gebracht: dat bood weer ruimte voor inhoudelijke discussie.” Maar alleen de SP en GroenLinks wilden deze verlaging tegenhouden, alle overige partijen wilden zelfs niet in debat gaan.

Meer informatie: Louk Rademaker, lrademaker@tomaatnet.nl, 06-25563389

U bent hier