h

SP bezorgd over Ringweg Oost

2 januari 2012

SP bezorgd over Ringweg Oost

Er bestaan al heel lang plannen voor een 'Kanalenroute' of Ringweg Oost, als verbinding tussen het Lammenschansplein (en uiteindelijk de A4) en de Willem de Zwijgerlaan. Onlangs bleek dat Leiderdorp niet wil meewerken aan een weg die vanaf industrieterrein De Waard met een tunnel over zou steken naar de Zijldijk in Leiderdorp. Daarom werd bij de laatste raadsvergadering van 2011 voorgesteld om een variant te onderzoeken die deels over en deels onder de Sumatrastraat zou lopen. De SP stemde wel voor het onderzoeken van die variant, maar sprak haar ernstige zorgen uit. SP-verkeerswoordvoerder Julian van der Kraats: "Een ringweg die deels door een woonwijk loopt is wel wat anders dan een weg langs de randen van wijken en langs bedrijventerreinen. Toch hebben we voor dit onderzoek gestemd, zodat we komende zomer alle feiten hebben en een gefundeerd besluit kunnen nemen".

De SP is nooit een 'fan' geweest van de Ringweg Oost. Hoewel de weg zou helpen om verkeer uit de drukke binnenstad te trekken, is de weg enorm duur, en zijn er belangrijke, nog niet opgeloste problemen zoals de kruising met de toch al te drukke Hoge Rijndijk.

De Leidse coalitie van D66, VVD, SP en CDA heeft echter afgesproken om werk te maken van "een oostelijke ringweg tussen Kanaalweg en Willem de Zwijgerlaan", zonder specifieker te zijn dan dat. Nu de variant over de Zijldijk vooralsnog van de baan is, moet deze variant wel worden onderzocht. Julian van der Kraats: "De afspraken zijn duidelijk. Maar de Ringweg Oost moet uiteindelijk wel nuttig, betaalbaar en uitvoerbaar zijn. Komende zomer wordt dat duidelijk".

De SP diende samen met D66 nog een wijzigingsvoorstel in, om behalve 'hogere stedelijke kwalitieit' ook betaalbaarheid van woningen op te nemen als eis aan een nieuw plan. Julian van der Kraats: "Als meer 'kwaliteit' er toe leidt dat er minder betaalbare woningen zijn, dan doe je misschien wel iets goeds voor de 'stenen' van de wijk maar niet voor de mensen van de wijk. En om hen gaat het tenslotte". Het wijzigingsvoorstel werd met een ruime meerderheid aangenomen.

Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, tel 06-15042822

U bent hier