h

SP mee op bezoek in Lage Mors tijdens Oudejaarsavond!

2 januari 2012

SP mee op bezoek in Lage Mors tijdens Oudejaarsavond!

Afgelopen Oudejaarsavond liep de SP mee met opbouwwerker Tony van der Haar. De afgelopen jaren waren er in een aantal straten in de wijk Lage Mors problemen geweest rond de jaarwisseling, waarbij de politie handelend moest optreden. Tony van der Haar wilde met een Oudjaarsproject kijken of de bewoners zelf betrokken konden worden bij het signaleren van problemen. De SP keek over zijn schouder mee.

Van der Haar had van te voren met gemeente en politie overlegd over zijn aanpak. Taak van de betrokken wijkbewoners zou zijn om de politie te bellen zodra de zaak uit de hand zou dreigen te lopen. Om 22.00 begon het wijkbezoek. Her en der lagen vuurwerkresten, maar geen mensen op straat. Een groepje jongeren was een straat verderop al flink bezig, onder het toeziend oog van twee agenten. Daar kwamen even later nog twee agenten bij. Van der Haar kende enkele jongeren van dit groepje, en legde uit wat de bedoeling was. Aan enkele anderen legde hij uit dat hij niet de burgemeester was, maar de opbouwwerker.
Een straat verderop hetzelfde beeld, maar dan geen agenten. Veel jongeren bij elkaar, flink knalwerk, maar een gemoedelijke sfeer. Van der Haar herkende een van de jongeren, en ging meteen met hem in gesprek. Een SP'er had zelfs oordopjes tegen de knallen meegenomen, en werd bijtijds door de jongen gewaarschuwd voor weer een harde knal. Hier kwamen ook enkele oudere buurtbewoners de straat op voor een praatje met Van der Haar. Het bleek uit de gesprekken dat sommige onrustveroorzakers inmiddels verhuisd waren.
Na een kwartiertje liep de ploeg nog een straat verderop, en belde nog even aan bij een paar wijkbewoners die letterlijk iedereen in de wijk bleken te kennen. Ook bij hen het verhaal dat een aantal onrustveroorzakers er niet was.
De ploeg maakte nog een rondje, kwam dezelfde jongeren weer tegen in beide straten, en merkte dat de sfeer nog steeds gemoedelijk was. Tony van der Haar vond het voortzetten van het rondje daarom niet echt meer nodig. Hij kon de jaarwisseling thuis vieren.

U bent hier