h

Wethouder Van Gelderen investeert in daklozen Nieuwe Energie

27 januari 2012

Wethouder Van Gelderen investeert in daklozen Nieuwe Energie

Het college van Burgemeester en Wethouders hebben besloten tot een verbouwing van de dak- en thuislozenopvang Nieuwe Energie. Er komen negen doorstroomkamers bij voor mensen die wachten op een zelfstandige woonruimte. Daarnaast zal er een gebruikersruimte komen voor cliënten van De Binnenvest. Op 7 februari is er een inloopavond en kunnen inwoners met wethouder Van Gelderen (SP) en de hulpverleners hierover in gesprek.

“Na langdurig overleg heeft het college besloten tot de verbouwing van Nieuwe Energie. Ik ben er blij mee,' aldus wethouder Roos van Gelderen. 'Veel dak- of thuislozen kampen met psychische en/of verslavingsproblemen. Zij hebben net als ieder ander recht hebben op goede opvang en hulp. Het doel moet altijd zijn om daklozen te laten doorstromen naar reguliere huisvesting.'

Inloopavond
De inloopavond is op 7 februari van 18:30 tot 20:30 in Nieuwe Energie. Naast de gemeente zijn ook De Binnenvest, Brijder Verslavingszorg en de politie aanwezig om uw vragen te beantwoorden. Meer informatie over Nieuwe Energie kunt u hier vinden, hier over het voorstel van het college van B&W.

Hieronder volgt meer informatie over de verbouwing. Naast de verbouwing wordt er gewerkt aan het verbeteren van de zorg voor de kwetsbare groep mensen, de veiligheid en een betere samenwerking tussen de betrokken organisaties.

Doorstroomkamers
Doorstroomkamers verschillen van de nachtopvangbedden, de cliënt heeft een eigen kamer, wat rust geeft en ruimte om te herstellen. Het biedt cliënten in de Nieuwe Energie perspectief, mensen raken in de wachtperiode op weg naar een andere voorziening of een huis minder snel uit beeld. Mensen verblijven maximaal 6 maanden in een doorstroomkamer. Verslaafden moeten in behandeling zijn bij de verslavingszorg. Ook moeten ze een zinvolle dagbesteding hebben.

Gebruikersruimte
Partijen die betrokken zijn bij het beheer rond de zorglocatie pleiten voor het naar binnen halen van gebruikers door het inrichten van een gebruikersruimte voor harddrugs. De Binnenvest wil daarbij graag uitvoering geven aan het standpunt dat verslaafden onder hun eigen dak moeten kunnen gebruiken. Daklozen zijn aangewezen op de dag- en nachtopvang, daar kan geen gebruik toegestaan worden.

In diverse steden zijn harddrugsgebruikersruimten. Deze kennen verschillende vormen. In veel gevallen is er een simpele ruimte beschikbaar binnen de locatie van de dag- en nachtopvang waar mensen veilig en droog kunnen gebruiken en waar hulpverleners op de achtergrond blijven. De doelen zijn in de meeste gevallen hetzelfde: men wil gezondheidsschade bij drugsgebruikers beperken en overlast in de openbare ruimte bestrijden. De doelgroep is precies die groep waar in de aanlooproute de grootste problemen mee zijn: harddrugsgebruikers die dakloos zijn en voor hun gebruik aangewezen zijn op de straat.

Openbare ruimte
Al enige tijd wordt overlast geconstateerd bij de aanlooproute van Nieuwe Energie, het Papegaaisbolwerk, door het rondhangen van mensen, vervuiling en drugs- en drankgebruik. Gedogen is voor alle betrokken partijen geen optie meer. Er moet een keuze worden gemaakt over de wijze waarop het drugsgebruik en alle daarmee samenhangende problemen worden geweerd van de aanlooproute.

Voor bezoekers van De Binnenvest is alcohol- en drugsgebruik in de buitenruimte niet toegestaan, zo is het uitgangspunt. Daarom zijn er, naast het voorstel voor de gebruikersruimte, diverse maatregelen die de cliënten van De Binnenvest onderscheidt van mensen die op het Papegaaisbolwerk niets (meer) te zoeken hebben – omdat ze eigen huisvesting hebben of bij een andere maatschappelijke voorziening onder dak zijn.

Evaluatie
Na een jaar wordt de gebruikersruimte geëvalueerd. Hierbij is allereerst aandacht voor de openbare orde en veiligheid op het Papegaaisbolwerk, de sfeer en de toename of juist afname van het aantal incidenten. Daarnaast wordt gekeken naar de ontwikkeling van de cliënten zelf en de wijze waarop de betrokken organisaties, inclusief politie, samenwerken. Ook de buurt wordt betrokken bij de evaluatie.

Meer informatie: Eva de Bakker, edebakker@sp.nl

U bent hier