De toekomst van afval
De toekomst van afval
Letterlijk en figuurlijk is er een mooie toekomst voor afval. Dat wordt bewezen door het pilot-project 'Afval loont', van Ryck, de Nederlandse Recyclebank. Het project bestaat uit kleine inleverpunten voor plastic, textiel, papier en kleine elektrische apparaten. Voor elke kilo die iemand inlevert krijgt hij of zij een klein bedrag betaald. In Pijnacker-Nootdorp is er in een klein jaar tijd al ruim 735 ton afval op deze manier keurig gescheiden ingezameld en is er ruim vierenzestig duizend euro uitbetaald.
Het systeem werkt met kleine inzamelpunten, bestaande uit twee portacabins met een viertal ondergrondse containers. Een medewerker helpt bij het wegen van het afval in een bak. Vervolgens moet je zelf je bak leeggooien in het juiste inzamelpunt. Het bedrag dat je hebt verdiend wordt bijgeschreven op een persoonlijke 'Ryckaart'. Op internet kan je bijhouden hoe veel je al verdiend hebt. Als het bedrag hoger is dan 10€ wordt het op verzoek overgeschreven naar je eigen bankrekening of naar een goed doel. Er is ook een anonieme pas, de opbrengst daarvan gaat naar het Wereld Natuur Fonds.
Bezoekers gooien zelf hun afval in de juiste bak
In Pijnacker-Nootdorp slaat het project enorm aan. Dagelijks schrijven zich nieuwe mensen in, en er is nu al meer plastic ingezameld dan in voorgaande jaren.
Afval heeft toekomst
Het besef groeit steeds meer dat afval vol kostbare grondstoffen zit. SP-raadslid Julian van der Kraats: “Het project 'afval loont' is een prachtige uitwerking van dit idee. De gedachte is consequent doorgevoerd tot en met het daadwerkelijk geld betalen voor waardevol afval dat gebracht wordt. En tegelijk wordt op deze manier het afval een betere kwaliteit grondstof en dus nog iets meer geld waard. Want doordat een medewerker meekijkt bij het sorteren, is bijvoorbeeld het plastic zuiverder dan plastic dat in wijkcontainers wordt ingezameld. En wat helemaal mooi is aan dit project, is dat het aan iedereen die meedoet heel duidelijk maakt dat recyclen niet meer dan logisch is. En vaak zijn dat kinderen.”
Heel veel voordelen
Hierboven worden enkele van de belangrijkste al voordelen genoemd, maar het mes snijdt aan nog een paar kanten:
- Er wordt aanzienlijk meer afval gescheiden dan met wijkcontainers, goed voor het milieu dus!
- Er hoeven minder vrachtwagens te rijden om het afval op te halen
- De hoeveelheid restafval (huisvuil) wordt kleiner. Voor het verwerken van huisvuil moet per ton betaald worden, elke ton die op een andere manier wordt opgehaald scheelt weer kosten
- De inzamelpunten zijn bemand door één persoon. Als het project stadsbreed zou worden uitgerold betekent dat om en nabij de 20 banen. De medewerker hoeft zelf niet of nauwelijks te sjouwen, het is dus geschikt werk voor mensen die zwaarder werk niet (meer) aankunnen.
- Er is minder zwerfafval in de stad, omdat dat vaak wordt opgepikt door kinderen die wat geld willen verdienen
Snel werk van maken
De SP wil dat er ook in Leiden werk gemaakt wordt van dit idee. Ook GroenLinks en de VVD, die ook op werkbezoek naar het project zijn geweest, zijn enthousiast. Van der Kraats: “Er zijn heel veel gemeentes geïnteresseerd in dit project en in maart loopt de proef af. Het zou goed zijn als de gemeente Leiden snel probeert aansluiting te zoeken. We willen daar samen met andere politieke partijen graag een voorstel voor indienen.”
Bekijk hieronder een item van het NOS-journaal van 26 november 2011 over het project
Zie ook de website van Ryck
Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, tel 06-15042822