h

SP Leiden stelt vragen over betaalachterstanden bij zorgverzekeringen

9 februari 2012

SP Leiden stelt vragen over betaalachterstanden bij zorgverzekeringen

SP-raadslid Louk RademakerSinds 2009 voert de Rijksoverheid streng beleid om ervoor te zorgen dat mensen hun zorgverzekeringspremie wel betalen. Als verzekerden een half jaar achterstand hebben met premiebetaling, worden zij aangemeld bij het College voor Zorgverzekeringen (CvZ) als ‘wanbetaler’. Vanaf dat moment mag men niet meer zelf een verzekering uitkiezen en wordt een verplicht 30% hogere zorgpremie opgelegd.
Deze strenge aanpak heeft ertoe geleid dat steeds meer mensen in Nederland ‘vast’ zitten bij het CvZ. Inmiddels moeten meer dan 300.000 mensen de verplicht hoge premie betalen. Onder hen zijn veel mensen die, door de crisis en hoge kosten voor levensonderhoud, de premie simpelweg niet kunnen betalen. Door verhoogde premie blijven ze ‘vast’ zitten omdat ze niet de schuld bij het CvZ kunnen afbetalen. Een bezwaar aantekenen tegen aanmelding bij het CvZ is niet mogelijk.
SP-raadslid Louk Rademaker heeft gevraagd aan het College in hoeverre deze problemen ook in Leiden zich voordoen. Rademaker: “De gemeente moet in actie komen als Leidenaren vast blijken te zitten in de cirkel van betaalachterstanden en verhoogde premies.”

Dit zijn de vragen die SP-raadslid Rademaker gesteld heeft:

  1. Hoeveel burgers van Leiden zijn aangemeld bij het CvZ als ‘wanbetaler’?
  2. En hoeveel daarvan zijn verzekerd via de collectieve zorgverzekering van Zorg&Zekerheid voor minima?
  3. Op welke manier onderneemt de gemeente activiteiten om te voorkomen dat Leidenaren, die verzekerd zijn via de collectieve verzekering voor minima, een premie-achterstand oplopen en dan aangemeld worden bij het CvZ? Zo nee, waarom niet?
  4. Is aanmelding bij het CvZ voldoende reden om in aanmerking te komen voor schuldhulpverlening bij de Stadsbank?
  5. Zo ja, hoeveel Leidenaren zitten in een schuldhulpverleningstraject als gevolg van een achterstallig zorgpremie?
  6. Hoe vaak heeft een schuldhulpverleningstraject ertoe geleid dat iemand afgemeld kon worden bij het CvZ?

Meer informatie: Louk Rademaker, lrademaker@tomaatnet.nl, 06-25563389

U bent hier