h

Natuur- en Milieu Educatie gered

18 maart 2012

Natuur- en Milieu Educatie gered

Onder Natuur- en Milieu Educatie (NME) vallen allerlei activiteiten met het doel om met name jongeren iets te leren over natuur en milieu, door voorlichting maar vooral ook door er mee bezig te zijn. Dat is erg belangrijk, zeker in een tijd dat er kinderen zijn die denken dat groente en vlees in een fabriek gemaakt worden. NME bereikt op dit moment alle kinderen op Leidse basisscholen, en daarnaast nog heel veel andere mensen. Vanwege de vele bezuinigingen die van rijkswege op Leiden afkomen had het college van Burgemeester en Wethouders eerder voorgesteld om een derde van het budget van NME (zo'n 250.000 euro per jaar) te schrappen. Een ruime meerderheid van de raad, waaronder de SP, vond echter dat NME te belangrijk is om er zo veel op te bezuinigen, alleen was er nog onenigheid over de vraag of de dierenweides of juist de educatieve functie van NME het belangrijkst was. Doordat de raad extra geld ter beschikking heeft gesteld en het college naar creatieve oplossingen heeft gezocht zijn nu allebei deze functies overeind gebleven, en wordt de educatieve functie zelfs versterkt.

Uiteindelijk blijven belangrijke zaken als de schooltuintjes en de educatie op scholen dus gewoon doorgaan. Het centrum in de Merenwijk krijgt uitbreiding. De dierenweides, waaronder die in de Leidse Hout, blijven bestaan. Alleen in het Reigersbos komt een andere invulling van NME, welke precies is op dit moment helaas nog onduidelijk.

In het plan zit nog wel een bezuiniging, maar het grootste gedeelte daarvan zou moeten worden opgevangen doordat er nu ook geld verdiend moet worden door sponsoring en verhuur. SP-raadslid Julian van der Kraats: “Het is erg gemakkelijk je rijk te rekenen met inkomsten. We hebben daarvoor gewaarschuwd en we zullen het in de gaten houden.”

Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, tel. 06-15042822

U bent hier