h

Bewoners en Portaal komen er samen uit in Zeeheldenbuurt

10 april 2012

Bewoners en Portaal komen er samen uit in Zeeheldenbuurt

Woensdag 4 april j.l. zijn leden van de gemeenteraad door de bewonerscommissie van de Zeeheldenbuurt en de directie van Portaal Leiden bijgepraat over de huidige stand van zaken in de Zeeheldenbuurt. In ruim een jaar tijd is er veel gebeurd. Het oorspronkelijke idee van Portaal om alle 364 huurwoningen te slopen is van de baan. SP duo-raadslid Han Dirks: 'De SP heeft de huurders in de Zeeheldenbuurt vanaf het eerste moment gesteund. Daardoor ligt er nu een betrouwbaar bouwkundig onderzoek over de huizen in de Zeeheldenbuurt, dat gesteund wordt door bewoners en Portaal. Een groot succes.'. In plaats van volledige sloop van alle huurwoningen, wordt er nu per huizenblok gekeken naar de technische staat van de woningen. Op basis daarvan wordt per huizenblok gekozen voor het wel of niet renoveren van de woningen. Ook wordt gedacht aan zogenaamde kluswoningen en het realiseren van 55+ woningen, zodat oudere mensen de Zeeheldenbuurt niet hoeven te verlaten. Voor de zomer ligt er een concreet plan dat gedragen wordt door de bewoners van de wijk en Portaal, waarbij de wensen van wijkbewoners centraal staan.

In februari 2011 confronteerde Portaal Leiden de bewoners van de Zeeheldenbuurt met het plan om alle 364 huurwoningen te slopen. Daartegen kwam de buurt met steun van de SP in opstand. Op de bewonersavond die volgde was het wantrouwen ten opzichte van Portaal en de gemeente merkbaar.

De huidige situatie is volledig anders. Door een bouwkundig advies bureau is een tweede onafhankelijk onderzoek gedaan naar de technische staat van de woningen en de wensen van bewoners in de Zeeheldenbuurt. Bovendien is er door de bewonerscommissie bij Portaal op aangedrongen om het bestaande achterstallig onderhoud te verhelpen. Deze wens is door Portaal opgepakt en heeft geleid tot het ontstaan en het herstellen van vertrouwen.

Op grond van het bouwkundig onderzoek is gebleken dat volledige sloop van de Zeeheldenbuurt niet noodzakelijk is. In het onderzoek wordt per huizenblok gekeken wat de mogelijkheden zijn. Daarbij worden alle mogelijkheden bekeken en afgewogen op basis van de door bewoners aangegeven wensen. Zowel renovatie, als sloop/nieuwbouw, het kopen van een (klus-)woning of het betrekken van een 55+ woning behoren daarbij tot de mogelijkheden. De huidige bewoners krijgen daarbij gegarandeerd een sociale huur.

SP duo-raadslid Han Dirks: 'Ik ben blij dat bewoners en Portaal vanuit vertrouwen, met elkaar tot een eerlijk plan komen voor de toekomst van de Zeeheldenbuurt waarin de wensen van de bewoners leidend zijn.'

Meer informatie: Han Dirks, han_dirks@hotmail.com

U bent hier