h

Enorme verbeteringen openbaar vervoer Leiden en omstreken!

15 mei 2012

Enorme verbeteringen openbaar vervoer Leiden en omstreken!

De provincie Zuid-Holland en de regiogemeentes zijn er uit: in plaats van de RijnGouweLijn komt er frequentieverdubbeling Leiden - Utrecht door extra stukken dubbel spoor, nieuwe stations tussen Gouda, Alphen en Leiden en een netwerk van snelle en comfortabele bussen. Het bestaande busnet blijft intact. De SP Leiden is dolgelukkig met het bereikte resultaat. SP-verkeerswoordvoerder Julian van der Kraats: “Zo zie je maar weer dat het loont om te blijven knokken tegen prestigeprojecten en te blijven aandringen op de beste oplossing. Wij hebben altijd gezegd: sluit aan bij de ontwikkelingen die er al zijn en ga geen nodeloos ingewikkelde en dure nieuwe vormen van openbaar vervoer maken. Zeker niet als dat een vorm van vervoer is die niet past in de Leidse binnenstad. Door te zoeken naar de beste oplossing en door samen te werken met andere partijen in plaats van je eigen plan door te drijven, is het mogelijk gebleken om én dubbel spoor én een goed snelbussen-netwerk op te zetten. Geweldig nieuws voor Leiden en de regio!”

Dubbel spoor

De kwartierdienst met Utrecht is een lang gekoesterde wens van Leiden en de regiogemeentes. Maar ook van de provincie Utrecht, Prorail en de NS, zo bleek gedurende het onderzoek. Bovendien bleken de kosten nog te overzien, omdat het niet nodig is om het spoor volledig te verdubbelen om frequentieverdubbeling mogelijk te maken. Er komen ook nieuwe stations bij tussen Leiden en Alphen, Hazerswoude Koudekerk en Zoeterwoude Meerburg. Het werk aan het spoor moet in 2018 klaar zijn.

Gouda – Alphen zal verzorgd worden door 'lighttrains', licht treinmaterieel en geen exotische sneltrams. De trein zal in eerste instantie twee keer per uur rijden, de frequentie gaat omhoog naar vier keer per uur als de stations Waddinxveen Zuid en Boskoop Snijdelwijk zijn gerealiseerd in 2015.

Busnetwerk

Het bestaande busnetwerk wordt uitgebreid met een aantal nieuwe lijnen, met comfortabele snelbussen die minimaal zes keer per uur zullen rijden, voor een deel over vrijliggende busbanen om een hogere snelheid mogelijk te maken. De bussen zullen stil en energiezuinig zijn. Bij de haltes zijn er altijd elektronische borden met reisinformatie en ruimte voor fietsen en andere overstapmogelijkheden.

Al in 2013 moet Alphen – Leimuiden – Schiphol veranderd zijn van een gewone busroute in een frequentere en snellere verbinding. In 2015 moet dat gelden voor Leiden - Zoetermeer. In 2016 moet de verbinding Noordwijk – Voorhout Sassenheim klaar zijn. In 2017 of 2018 komt daar nog Leiden – Katwijk – Noordwijk bij.

In de verdere planning zit dan nog Leiden Centraal naar het Rijnland ziekenhuis en de toekomstige Ikea in Leiderdorp via de Willem de Zwijgerlaan, maar daar is op dit moment nog geen geld voor beschikbaar.

De lijnen zullen het bestaande netwerk versterken en niet vervangen. Een voor de SP essentieel punt, want in de RGL-plannen was het juist zo dat veel buslijnen zouden verdwijnen. Juist daardoor zat er in die plannen per saldo weinig verbetering in het openbaar vervoer.

Bekijk hieronder een filmpje van de provincie Zuid-Holland over het nieuwe HOV-netwerk Zuid-Holland Noord.

Besluitvorming

De besluitvorming loopt tegelijk met die over de Rijnlandroute, omdat de te bouwen wijk Valkenburg tegelijk van goed openbaar vervoer en een betere autoverbinding voorzien moet worden. De bijdrage van het Rijk aan beide projecten is daarom als één 'gebiedssubsidie' toegewezen.

De komende tijd moeten de gemeenteraden beslissen over de voorstellen van de provincie. In Leiden is er op 22 mei een informatieve raadsvergadering. Op 29 mei vergadert de vakcommissie over de Rijnlandroute en het OV-netwerk. Op 31 mei is de besluitvormende raadsvergadering.

Vervolgens moet ook de provincie nog een besluit nemen. Daarbij mogen de gemeentes inspreken. Provinciale Staten neemt op 27 juni een definitief besluit.

Op 22 mei organiseert te de provincie een informatieavond in de Stadsgehoorzaal. U kunt die ook live volgen via internet. Zie ook de website van de gemeente Leiden.

Download hier een brochure over het nieuwe HOV-net Zuid-Holland Noord
Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, tel 06-15042822

U bent hier