h

Eva de Bakker: 'Een stad voor en door mensen'

9 mei 2012

Eva de Bakker: 'Een stad voor en door mensen'

Eva de BakkerLeiden heeft een stap vooruit gezet in het maken van sociaal beleid en het betrekken van inwoners daarbij. Met grote meerderheid is de gemeenteraad van Leiden akkoord gegaan met de Sociaal Maatschappelijke Structuurvisie, “Uitgaan van de kracht van mensen”. SP-raadslid Eva de Bakker verwoordde het in de gemeenteraad als volgt: 'Voorzitter, zoals al eerder betoogd is de SP blij met de uitwerking van ons idee voor een menselijke tegenhanger van de stenen visies in onze stad.' Lees hier haar volledige betoog en meer achtergronden.

'Een visie voor en door mensen!
Langs deze weg wil ik dan ook dank uitspreken aan alle mensen die hebben meegeholpen, meegedaan en meegedacht. Bedank voor alle input.

Ook in de commissie is er inhoudelijk gedebatteerd en de SP is tevreden met ons resultaat. Zo hebben we eruit gehaald dat de gemeente loondispensatie zal inzetten bij werkenden. Dat iemand een arbeidsbeperking heeft, wil niet zeggen dat je aan arbeidsrechtenbeperking moet doen. En dat doet loondispensatie wel.

Daarnaast hebben we het voor elkaar dat tweedeling in de breedste zin van het woord, dus tussen arm en rijk, tussen zwart en wit, tussen jong en oud, wordt voorkomen en wordt bestreden. Dat is voor mijn partij van groot belang.

Ten derde is deze visie geen voorbode van een terugtrekkende overheid, maar een verantwoordelijke overheid, zoals het college mij heeft toegezegd. Met deze visie spreken we uit dat we een stad willen waarin niemand buiten wordt gesloten en iedereen eerlijke kansen krijgt op een gezond en gelukkig leven. Met een sociaal vangnet en zorg voor kwetsbare mensen. Met een overheid die de inwoners respecteert.

Voorzitter, vrijheid, blijheid, broederschap.
Ik zeg expres geen gelijkheid, want we zijn niet gelijk. Ieder mens is uniek, maar we zijn wel evenveel waard. Gelijkwaardigheid. Dat is voor de SP belangrijk; menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit vinden we terug in deze visie en daarom stemmen we er van harte mee in.'

De SP-fractie probeerde nog om meer aandacht te vestigen op sociale woningbouw. De wachtlijsten om een sociale huurwoning in Leiden te kunnen krijgen zijn lang en de groep mensen die het betreft is groot. 'Het visiestuk loopt tot 2025,' stelde De Bakker, 'Dus als iemand zich nu inschrijft, is het maar te hopen dat diegene voor het eind van de visie een woning heeft. Daar moet meer aan gedaan worden.'

Een meerderheid van de gemeenteraad wilde echter niet vooruit lopen op de Woonvisie, die door de gemeenteraad zal worden behandeld. De SP vindt dat die Woonvisie al te lang op zich laat wachten en maant het college tot spoed. Bij de behandeling van de Woonvisie zal de SP zich wederom inzetten voor betaalbare (sociale) woningen en het verkorten van de wachtlijsten.

Lees hier meer over de totstandkoming van het visiestuk.
Bekijk het interview met Eva de Bakker bij Unity TV
Meer informatie bij Eva de Bakker: edebakker@sp.nl

U bent hier