h

SP wil snelle stopzetting huishoudinkomenstoets

1 mei 2012

SP wil snelle stopzetting huishoudinkomenstoets

In het ‘Kunduz-akkoord’ dat vorige week in de Tweede Kamer is gesloten is onder andere opgenomen dat de “huishoudinkomenstoets” komt te vervallen. De SP is blij dat deze toets is komen te vervallen: de maatregel zou ertoe leiden dat armoede weer overerfbaar is en dat families uit elkaar getrokken worden. SP-raadslid Louk Rademaker vraagt vandaag of deze toets ook zo snel mogelijk in Leiden stopgezet wordt. Daarnaast wil de SP dat mensen die door de invoering van de toets hun uitkering zijn kwijtgeraakt weer opnieuw een uitkering krijgen. Rademaker: “Nu de gezinsbijstand is afgeschaft moeten we het asociale beleid van de afgelopen maanden repareren.”

De SP had de afgelopen maanden een meldpunt ingesteld voor de gevolgen van de gezinsbijstand. Dat meldpunt wordt nu afgesloten.

Dit zijn de schriftelijke vragen die de SP gesteld heeft:

1. Vanaf welke maand was in Leiden de huishoudinkomenstoets volledig van kracht?
2. Is in Leiden de invoering van deze toets per direct stopgezet?
3. Gaat u nu de mensen, die door de invoering van de huishoudinkomenstoets hun recht op uitkering verloren, weer per direct inschrijven voor een uitkering (mits zij uiteraard voldoen aan de voorwaarden voor een WWB-uitkering)?
4. Gaat u ook uitkeringsaanvragen die dit jaar vanwege de huishoudinkomenstoets zijn afgewezen heroverwegen?
5. Sommige mensen verloren hun recht op langdurigheidstoeslag door de invoering van de huishoudinkomenstoets. Als zij nu opnieuw in aanmerking komen voor een uitkering, zouden zij geen recht hebben op een langdurigheidstoeslag. Echter, deze mensen zijn wel degelijk nog steeds langdurig werkloos, daar heeft de huishoudinkomenstoets niets aan veranderd. Bent u bereid om deze mensen opnieuw de langdurigheidstoeslag toe te kennen als zij opnieuw in aanmerking komen voor een uitkering?
6. Door de tijdelijke invoering van de huishoudinkomenstoets hebben gezinnen enkele maanden een uitkering gemist. Daardoor zijn veel gezinnen in de problemen geraakt. Bent u bereid om deze uitkeringen alsnog te betalen, desnoods in de vorm van bijzondere bijstand?
7. Is het mogelijk om deze vragen voor de commissievergadering van 15 mei te beantwoorden? Op die dag zal de commissie immers spreken over de nieuwe plannen voor de bijstandswet en over handhaving van de huishoudinkomenstoets.

Meer informatie: Louk Rademaker, lrademaker@tomaatnet.nl, 06-25563389

U bent hier