h

Perspectiefnota: SP beperkt bezuinigingen

17 juli 2012

Perspectiefnota: SP beperkt bezuinigingen

Aan het eind van het politieke jaar werd de perspectiefnota behandeld, met daarin alle plannen voor de komende vier jaar. Deze perspectiefnota stond in het teken van het slechte nieuws dat de gemeenteraad kort voor de behandeling kreeg, namelijk dat de gemeente nog miljoenen euro's extra per jaar zal moeten gaan bezuinigen. Een aantal belangrijke wijzigingsvoorstellen van de SP is daarbij aangenomen, waaronder één die de voorgenomen bezuinigingen op alle subsidies voor zorg, welzijn, sport en cultuur voor de komende twee jaar ongedaan maakt. Ook wordt er niet bezuinigd op zwembad De Vliet en op wijkbibliotheken dankzij voorstellen van onder andere de SP. Daarnaast wordt er, dankzij coalitieafspraken waar de SP altijd voor heeft gestreden, niet bezuinigd op armoedebeleid.

Extra tegenvallers

Het college van burgemeester en wethouders kwam op het allerlaatste moment met een flinke lijst extra tegenvallers. De ambtenaren-CAO was toch beter dan gedacht (waar de SP op zich blij mee is), er wordt gerekend op extra bezuinigingen door het Rijk (des te meer reden om SP te stemmen!) en de gemeente bleek zelf ook nog miljoenen per jaar tekort te komen door boekhoudkundige fouten. Het is op dit moment onduidelijk hoe deze fouten jaren hebben kunnen bestaan zonder dat ze opgemerkt zijn. Er volgt nog een onderzoek naar naar het hoe en waarom door een extern bureau. Volgens de SP toont dit eens te meer aan dat het op orde krijgen van de eigen organisatie de allerhoogste prioriteit moet hebben.

SP beperkt bezuinigingen

Er zou ook zonder de extra tegenvallers bezuinigd moeten worden, met name door de asociale bezuinigingen uit Den Haag. Maar het college had ook besloten om miljoenen extra opzij te gaan zetten voor achterstallig onderhoud. Een gedeelte daarvan wilde de SP gebruiken om de bezuinigingen te repareren. SP-raadslid Julian van der Kraats: "Op zich is het goed om te sparen voor achterstallig onderhoud en vervangingen. Alleen met de hoeveelheid zijn wij het niet eens. We weten ook nog niet eens precies hoe veel geld er nodig is. Zo is er geen rekening gehouden met de reserves voor onderhoud die er al zijn. Ook is het onduidelijk of de gemeentelijke organisatie wel klaar is om extra onderhoud uit te voeren, want er blijft elk jaar behoorlijk wat geld over van de bestaande budgetten".

Het belangrijkste wijzigingsvoorstel van de SP dat is aangenomen maakt de bezuinigingen op subsidies voor de komende twee jaar ongedaan. Voor de twee jaar na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 staan er nog wel flinke bezuinigingen ingeboekt. Verder besloot de gemeenteraad op voorstel van de SP om Welzijn en Zorg bij komende bezunigingen te ontzien. En het college gaat in opdracht van de raad onderzoeken hoe de 'plankosten' omlaag kunnen. De gemeente Leiden maakt behoorlijk veel meer kosten aan planmakerij dan andere gemeenten.

De SP was daarnaast mede-indiener van wijzigingsvoorstellen van andere partijen. Deze voorstellen draaiden de bezuinigingen terug op de wijkbibliotheken, de lokale omroep, zwembad De Vliet en de 3 Oktoberhal, de crisisopvang, het Veiligheidshuis (een heel belangrijk en succesvol samenwerkingsverband tussen politie en hulpverlenende organisaties) en het grofvuiltarief. Al deze wijzigingsvoorstellen zijn door de raad aangenomen.

Meer informatie: Julian van der Kraats, julian.van.der.kraats@gmail.com, telnr: 06 - 15 04 28 22

U bent hier