h

Uitkomst spoeddebat: raadsonderzoek naar financiële fouten

18 september 2012

Uitkomst spoeddebat: raadsonderzoek naar financiële fouten

Een turbulent spoeddebat in de Leidse gemeenteraad, dat donderdag begon en vandaag pas afgerond werd, heeft bijna tot een politieke crisis geleid. De aanleiding was dat er voor de vierde keer dit jaar forse fouten gemaakt werden waar miljoenen mee gemoeid waren. SP-fractievoorzitter Antoine Theeuwen steunde het voorstel van de PvdA voor een onderzoek door de commissie van de rekeningen. Dat voorstel werd raadsbreed ondersteund.

Wat ging er financieel mis?
Vier keer dit jaar heeft het College in de persoon van D66-wethouder Strijk een grote financiele fout moeten melden. Op 5 juni bleek dat in de Perspectiefnota een half miljoen verkeerd stond bij de Zorg en Welzijnportefeuille. Eind juni bleek dat er bij de jaarrekening 10,5 miljoen euro ‘dubbel’ was gerekend bij de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling. In augustus bleek bij dezelfde jaarrekening nogmaals een fout te zitten, ditmaal rekende de gemeente zich 6 miljoen te rijk. Daarnaast bleek vlak voor het spoeddebat dat een toegezegde 1 miljoen voor de DZB niet vrijgemaakt was.
Daarover hadden PvdA, ChristenUnie en GroenLinks een spoeddebat aangevraagd. Hun voorstel was om de commissie van de rekeningen onderzoek naar deze fouten te laten doen. Dat onderzoek werd breed ondersteund door de raad.
De SP heeft dit onderzoek ook gesteund. SP-fractievoorzitter Antoine Theeuwen: “Het gaat er niet om een wethouder te laten vallen, maar om de vraag hoe de problemen binnen de financiële huishouding van onze gemeente gaan worden aangepakt en opgelost.”

Politieke crisis
Het debat over de verantwoordelijkheid van wethouder Strijk liep uit de hand. Nadat bleek dat D66 de VVD onder druk had gezet om niet kritisch te zijn, ging het debat allang niet meer over financiën. Om drie uur ‘s nachts donderdagavond werd uiteindelijk het debat geschorst. Bij het vervolg van het debat op dinsdag konden alle partijen weer de volle aandacht opbrengen voor de kern van het debat: de financiële fouten van de gemeente.

Meer informatie: Antoine Theeuwen, antoine.theeuwen@gmail.com, Tel nr: 071-5215130

U bent hier