h

Begroting 2013: SP kiest voor welzijn, jeugdzorg en minimabeleid

6 november 2012

Begroting 2013: SP kiest voor welzijn, jeugdzorg en minimabeleid

Antoine TheeuwenVanavond werd in de gemeenteraad de Algemene Beschouwingen gehouden over de begroting van 2013. "De richtlijn die we als SP bij deze vraagstukken hanteren is 'mensen boven stenen'," zei SP-fractievoorzitter Antoine Theeuwen. De SP pleitte tegen de bezuinigingen op subsidies voor zorg en welzijnsorganisaties. Het geld dat over is bij het minimabeleid moet ten goede komen van een beter minimabeleid. Daarnaast moeten er geen drempels opgeworpen worden voor de bijstandsuitkering. Tot slot wil de SP dat geld voor de jeugdzorg gewoon voor zorg voor kinderen bestemd blijft.
Lees hier het hele betoog van Antoine Theeuwen.

Vandaag de behandeling van de begroting, alweer de een na laatste begroting van deze raad en collegeperiode. Dat betekent 1 het gaat goed met het huidige politieke samenwerkingsverband. En daar kunnen we met z'n allen trots op zijn. De SP is van mening dat de onderlinge verhoudingen, ondanks enkele mineure knokpartijtjes, de laatste jaren flink verbeterd zijn. En we zijn dan ook in algemene zin tevreden met hoe het gaat. Ten 2e we hebben een sluitende begroting en dat is na het gerommel met de vorige perspectiefnota een goed resultaat te noemen waarvoor complimenten aan het college.

Kenmerkend voor het verhaal blijft toch de invloed van de crisis, bezuinigingen en een vastzittende huizenmarkt. En dat is volgens de SP ook wel de uitdaging om in tijden van crisis en steeds minder wordende omstandigheden toch degelijk en goed beleid neer te zetten namens en samen met de inwoners van deze stad.

Dat vergt keuzes maken. Vaak moeilijke keuzes omdat bezuinigingen in overheidsland betekenen dat je dingen gaat schrappen, minderen of niet meer doen.
D'r zijn ook andere manieren van bezuinigen, namelijk om efficienter te werken. Om hetzelfde te blijven leveren aan product maar daarbij de kosten naar beneden te brengen. Helaas zien we die manier van bezuinigen weinig of niet terug. Het zogenaamde budget denken overheerst nog steeds en ondanks meerdere oproepen die we gedaan hebben in het verleden om daar toch eens anders mee om te gaan is er tot nu toe weinig of niets mee gebeurt.

Dus zijn wij als politiek gedwongen om keuzes te maken. En daarbij presenteert zich meteen de afweging tussen investeren in de toekomst of sparen voor de toekomst. Van de ene kant is het als overheid in tijden van crisis goed om te blijven investeren en daarmee de boel aan de gang te houden. Aan de andere kant kun je ook je geld sparen vanuit het licht dat er in de nabije toekomst waarschijnlijk weer bezuinigingen op ons af gaan komen.
De richtlijn die we als SP bij deze vraagstukken hanteren is “mensen voor stenen” dat wil zeggen dat we zoveel mogelijk willen proberen om onze bezuigingsopgave zo min mogelijk ten laste te leggen aan de inwoners van onze stad en zeker niet aan de inwoners van onze stad die afhankelijk zijn van onze steun.

Bij de perspectiefnota heeft de SP een amendement ingediend om de bezuiniging door het niet indexeren van subsidies terug te draaien Dat amendement is met algemene stemmen min die van de christen unie door deze raad aangenomen. En dat is nu het enige amendement van de perspectiefnota dat niet door het college is uitgevoerd. De SP is van mening dat amendementen die door deze raad aangenomen worden, zeker als ze zo'n brede steun genieten, uitgevoerd dienen te worden. We zijn dan ook teleurgesteld dat we nu op hetzelfde punt weer gedwongen zijn om opnieuw reparatie pogingen te ondernemen.

Als we naar de begrotingsbehandeling van vorig jaar kijken, zien we dat er op het hele pakket van subsidies al zo'n 2.8 miljoen bezuinigd wordt. Daar komt met deze begroting nog eens structureel 3 miljoen boven op. Het totale bedrag voor 2016 komt daarmee op structureel 5.8 miljoen euro. We vinden dat veel te fors en we kunnen dat ook niet rijmen met de boodschap dat er wel structureel geld beschikbaar is wat nu gebruikt gaat worden om aan de concernreserve toe te voegen. Het gaat hier om een bedrag van 4 maal 8 ton. In onze afweging tussen sparen en bezuinigen vinden we dat er nu dus te fors bezuinigt wordt op de subsidies wat ten koste gaat aan tal van maatschappelijke en culturele instellingen en activiteiten in onze stad. De SP heeft verschillende amendementen die we willen indienen die in toenemende mate beslag leggen op het structureel beschikbare geld om daarmee de gemeenschappelijke wens van deze raad om minder te bezuinigen op subsidies gestand te doen en daarmee ook het door deze raad aangenomen amendement overeind te houden.

Een ander vervelend punt is de onderuitputting op het minimabeleid. Over het minimabeleid hebben we in het collegeakkoord een afspraak gemaakt, namelijk om daar niet op te bezuinigen. Enkel als er door middel van verbeterde efficiency bezuinigingen gerealiseerd worden, is dat ok.
Maar het gaat hier niet om verbeterde efficiency maar om onderuitputting, en dat terwijl we in deze raad in 2011 allerlei regelingen voor de minima hebben moeten schrappen, omdat er geen geld meer voor was. Dat blijkt nu dus achteraf niet te kloppen. Het geld was er wel en beschikbaar anders hadden we nu geen onderuitputting. De SP wil in ieder geval een gedeelte van dit geld behouden voor de minima. Om zo mogelijk een of meerdere van de regelingen die we destijds hebben moeten schrappen weer terug beschikbaar te maken voor de mensen die het nodig hebben. Ons voorstel is om 3 ton te gebruiken om internetaansluiting via de declaratieregeling weer mogelijk te maken. Het lijkt ons een noodzaak voor mensen om te participeren. Hoe anders kom je op woonzicht of op de website van het UWV, vindt je een baan of kun je met mensen in contact blijven en toegang tot de informatie op het internet behouden?
Een ander gedeelte van het geld willen we gebruiken om de vergoedingen voor chronisch zieken en gehandicapten en 65+ers te verhogen. Dit zijn kwetsbare mensen die in tijden van crisis wel een extra steuntje kunnen gebruiken.

Een derde punt waar we het niet mee eens zijn is de intensivering op de WWB intake. We kunnen dit niet anders verstaan als dat het moeilijker wordt gemaakt voor mensen om gebruik te kunnen maken van de wet werk en bijstand. De SP vindt dit onwenselijk. Wie recht heeft op steun moet die steun ook ontvangen en dan moeten wij geen maatregelen gaan nemen warbij de achterliggende gedachte kan zijn dat als we het proces maar ingewikkeld genoeg maken mensen wel afhaken en vervolgens hun recht op steun los laten. Dat vindt de SP een verkeerde manier van het invullen van onze verantwoordelijkheid ten aanzien van deze mensen die we juist moeten helpen.
We dienen dan ook een amendement in om het opwerpen van deze drempel niet door te laten gaan en te vervangen door een taakstelling op de WWB. De totale invulling van deze taakstelling kan door deze raad vervolgens besproken worden bij de behandeling van de beleidsbrief die door het college is toegezegd.

Voorzitter voor zover de amendementen die de SP zelf indient waarbij ik ook nog aandacht wil vragen voor de jeugdzorg. Zoals we inmiddels weten wordt de verantwoordelijkheid om het goed organiseren van de jeugdzorg binnen niet al te lange tijd bij de gemeente neergelegd. Deze opdracht gaat gepaard met flinke bezuinigingsopgaven. De SP wil dat het geld dat beschikbaar wordt gesteld door de overheid voor jeugdzorg ook daadwerkelijk voor de jeugdzorg gebruikt gaat worden. Het geld gaat vooralsnog niet geoormerkt naar de gemeente komen. Vandaar onze oproep per motie om de jeugdzorgmiddelen te bestemmen voor hulp en zorg aan kinderen zonder hierbij schotten op te werpen voor gerelateerde zaken.

Voorzitter, dan nog het wijkmanagement. Wijkmanagement is echt essentieel voor goede publieksparticipatie, een doel dat prominent benoemd is in het bestuursakkoord.
In het beleidsakkoord staat ook dat wij streven naar betere dienstverlening en naar verhoging van de kwaliteit van de openbare ruimte. De wijkmanagers zijn hierbij degenen die over de verkokering van de ambtelijke organisatie heen, kunnen zorgen voor het snel en doelmatig oplossen én voorkomen van problemen, in samenwerking met alle partners die daarbij nodig zijn. Wij hebben ook van de wijkagenten die in het centrum werken begrepen dat voor hun werk de wijkmanager echt onmisbaar is. En mede gezien eerdere beloftes vinden we het dan ook echt onbegrijpelijk dat het college dit instituut wil afschaffen. Volgens mij schieten we onszelf daar alleen maar mee in de eigen voet. Daarom dienen we samen met de CU, D66 en de PvdA wijzingsvoorstellen in om de bezuiniging flink te beperken, zodat het instituut ‘wijkmanagement’ blijft bestaan. Wat ons betreft zouden we nog minder op wijkmanagement besparen dan er na deze motie nog gebeurd, maar op deze manier is er wel een meerderheid.

Meer informatie: Antoine Theeuwen, antoine.theeuwen@gmail.com, 071-5215130

U bent hier