h

SPeerpunt De Kunst presenteert: Koerdistan

2 november 2012

SPeerpunt De Kunst presenteert: Koerdistan

Op woensdag 28 november presenteert SP Leiden met trots drie Utrechtse kunstenaars die ons meevoeren naar Koerdistan en weer terugbrengen naar Nederland. Toegang is gratis!

GEDICHTEN, MUZIEK, FOTO'S

Baban Kirkuki

Dichter/schrijver Baban Kirkuki (1974) en muzikant/componist Monir Goran (1975) zijn beiden afkomstig uit Kirkuk in Koerdistan Irak. Zij delen graag hun passie voor de verhalen uit hun jeugd met het Nederlandse publiek. Gedichten en verhalen in het oosten zijn meer dan woorden: het zijn muzikale emoties die de melancholieke kanten van het leven tonen. Monirs oed, een korthals-luit met zes snaren, is een instrument dat vaak wordt gebruikt in de samenwerking tussen dichtkunst en muziek. Baban is bekend van bundels als Territorium (2011) en Monir van de CD Onder een andere hemel (2010).

Yvonne van der Bijl

De Utrechtse fotografe, schrijfster en voordrachtskunstenaar Yvonne van der Bijl treedt sinds 2001 regelmatig gezamenlijk op met Baban en Monir. Ze heeft inmiddels vier pro-jecten in en over Koerdistan op haar naam staan. Een ervan is Kurdistan a Companion, de eerste en enige reisgids over Koerdistan, die binnenkort verschijnt. Een ander is het ontroerende Hapsa & Harkje, Two Strong Women from East and West over de Koerdische Hapsa Khan Naqib en Yvonnes grootmoeder, de Friese Harkje Benthem de Wilde.

KOMT ALLEN! WOENSDAG 28 NOVEMBER VANAF 19.30 UUR SPEERPUNT DE KUNST← MARNIXSTRAAT 18, LEIDEN

“De gedichten van Baban hebben de wilde kleuren van een Koerdisch landschap en tonen het verdriet, maar ook het vrolijke ritme van de Koerdische liederen. Met zijn gedichten gaat hij Nederland nog mooier maken.” – Kader Abdolah

 

www.babankirkuki.com
www.monirgoran.nl
www.yvonnevanderbijl.nl

Meer informatie bij Ruben Verhasselt, telnr 071 5131972 of ruben.verhasselt@scarlet.nl

 

U bent hier