h

College komt in verzet tegen zorgbezuinigingen op aandringen SP

18 december 2012

College komt in verzet tegen zorgbezuinigingen op aandringen SP

College komt in verzet tegen zorgbezuinigingen op aandringen SP-raadslid Eva de BakkerHet College van Burgemeester en Weethouder heeft aangegeven de bezuinigingen die voortvloeien uit het regeerakkoord tussen VVD en PvdA niet zomaar accepteert. Er zijn steeds meer gemeenten die in het verzet komen tegen de forse bezuinigingen op zorg en welzijn. ‘Ik ben blij dat Leiden zich bij de protesten aansluit,’ zegt raadslid Eva de Bakker. ‘Het college noemt de bezuinigingen op de huishoudelijke verzorging ‘erg fors’. Eigenlijk wordt de thuiszorg nagenoeg afgeschaft. Gelukkig worden de zorgen van de SP gedeeld en voelt wethouder Van Gelderen de verantwoordelijkheid en de urgentie om in het verweer te komen.’ Het college antwoordde op vragen van De Bakker, dat zij op wil trekken met andere gemeenten om aan de landelijke overheid de lokale gevolgen onder ogen te laten zien. De antwoorden zijn hieronder te lezen.

In het nieuwe regeerakkoord, gesloten door VVD en PvdA, staan enorm forse bezuinigingen aangekondigd op het gebied van zorg en welzijn. Zo zal 75% van het budget van de huishoudelijke verzorging in de Wmo (wet maatschappelijke ondersteuning) worden geschrapt. Als je die bezuiniging betrekt bij andere plannen uit het regeerakkoord die gepaard gaan met minder geld, dan kun je constateren dat Leiden en andere gemeenten voor hele moeilijke opdrachten staan de komende jaren. We moeten meer doen met minder geld en dat baart de SP zorgen. Nu loopt de SP niet weg van moeilijke opdrachten, dat hebben de afgelopen jaren uitgewezen. Er is al voor tientallen miljoenen bezuinigd en ‘de lucht’ is inmiddels uit de Leidse begroting. De bezuinigingen, die de landelijke overheid oplegt, moeten realistisch en uitvoerbaar zijn en niet ten koste gaan van kwetsbare mensen die hulp of zorg nodig hebben. Ook mogen bezuinigingen niet aan hun doel voorbij gaan. Dat dreigt bijvoorbeeld te gebeuren bij de studentenhuisvesting en daarom vindt de SP het goed dat het college met wethouder Van Woensel als portefeuillehouder aan de bel trekt in Den Haag.

De SP zou graag willen dat het college, met portefeuillehouder Van Gelderen, dit zou doen voor zorg en welzijn. De gemeente Den Haag heeft inmiddels uitgesproken dat zij de bezuinigingen op de thuiszorg onverantwoord vindt. De aangenomen motie is vorige week aangenomen in de Haagse gemeenteraad kunt u hier vinden: https://denhaag.sp.nl/vragen/Motie_huishoudelijke_verzorging.pdf
Op grond van artikel 45 van het reglement van Orde zou de SP-fractie de volgende vragen willen stellen aan het college van B&W:
1. Is het college het met de SP eens dat het nagenoeg schrappen van de huishoudelijke verzorging een kortzichtige bezuiniging is die ten koste gaat van hulpbehoevende Leidse inwoners? Kunt u uw antwoord toelichten?
Antwoord
Het College is van mening dat de voorgenomen bezuiniging van het nieuwe kabinet op huishoudelijke hulp, zeker in relatie met andere bezuinigingen in het sociale domein, inderdaad erg fors kan worden genoemd. Zie verder ook antwoord op vraag 2.

2. Hoeveel Leidenaren zullen getroffen worden door het nagenoeg schrappen van de huishoudelijke verzorging?
Antwoord
Leiden kent ongeveer 2700 cliënten (met in begrip van ruim 300 PGB-houders) met Hulp bij het Huishouden. Indien het budget door het Rijk met ¾ zou worden verminderd, dan blijft er nog maar budget over om 600 tot 700 cliënten op de huidige wijze te blijven bedienen. Over de mogelijke nadere invulling van de door het nieuwe kabinet beoogde maatregel is nog veel onduidelijk. Indien bijvoorbeeld eigenlijk alle goedkopere Hulp bij het Huishouden categorie A (bij cliënten met nog voldoende eigen regie om de hulp aan te sturen) gaat verdwijnen en primair alleen de duurdere Hulp bij het Huishouden categorie B (bij cliënten met onvoldoende eigen regie om de hulp aan te sturen) overblijft, dan zal de gemeente nog minder mensen dan hiervoor al genoemd kunnen bedienen.

3. Is het college bereid om samen met uitvoerende thuiszorgorganisaties een vuist te maken bij de landelijke overheid, zoals het college bijvoorbeeld gaat doen bij de gevolgen voor de studentenhuisvesting?
Antwoord
Ja. Het College is bereid om de kritische kanttekeningen ten aanzien van het kabinetsvoornemen en met name de gevolgen voor cliënten via de gangbare kanalen, dat wil zeggen de bestuurlijke gremia en in haar contacten met het ministerie van VWS, VNG, binnen het G32-overleg etc. , te ventileren. De G32-gemeenten hebben inmiddels via een brief van 27 november 2012 aan de vaste Tweede Kamercommissie voor VWS al hun zorgen geuit over de ontwikkelingen op het terrein van zorg en ondersteuning, waaronder ook het voornemen op het gebied van hulp bij het huishouden.
Zie ook de bijlage: Brief “Zorgen over de zorg” van G4 en G32 van 27 november 2012 aan de vaste Tweede Kamercommissie voor VWS.

4. Is het college met de SP en de gemeenteraad van Den Haag van mening dat de bezuinigingen op de huishoudelijke verzorging onaanvaardbaar zijn en gaat de gemeente Leiden dit actief uitdragen? Graag een toelichting op uw antwoord.
Antwoord
Zie het antwoord op vraag 3.

5. Is het college bereid om een trekkende rol te spelen in een protest tegen de afbraak van de thuiszorg en hierbij andere gemeenten te betrekken?
Antwoord
Het College acht het inderdaad verstandig om als gelijkgestemde gemeenten gezamenlijk de kritische kanttekeningen ten aanzien van dit voornemen over het voetlicht te brengen. Leiden zal zich onder meer binnen de G32 actief blijven opstellen om de zorgen omtrent de ontwikkelingen op het terrein van zorg en ondersteuning uit de dragen.
Juist gemeenten kunnen laten zien wat deze plannen in de praktijk tot gevolg hebben. Daar voelt de gemeente Leiden zich zeer verantwoordelijk voor en zal zich daar ook voor inzetten.
We gaan er bovendien vanuit dat deze maatregel onderwerp zal zijn van gesprek tussen het Rijk en de VNG over de nadere uitwerking van het regeerakkoord. Het als gemeenten gezamenlijk naar voren brengen van kanttekeningen ten aanzien bepaalde kabinetsplannen via de VNG, heeft wat het College betreft daarbij de voorkeur.

Meer informatie: Eva de Bakker, edebakker@sp.nl, tel. 06-14040592

U bent hier