h

SPeerpunt de Kunst presenteert Marc de Bruijn

13 december 2012

SPeerpunt de Kunst presenteert Marc de Bruijn

Marc de Bruijn (1974-2008) woonde in een inrichting voor mensen met een verstandelijke beperking en werkte vanaf 1996 als kunstenaar in een atelier. Marc had het downsyndroom en was behoorlijk autistisch.


Hij tekende en schilderde hoofdzakelijk dieren. De inspiratie voor zijn werk deed hij tot september 2006 op in Diergaarde Blijdorp te Rotterdam, die hij wekelijks met zijn vader bezocht. Een andere inspiratiebron was de Gouden Leeuw in Voorschoten, waar hij wekelijks met zijn vader at. Hier is een soort vogelpark aanwezig. Marc tekende bijna iedere dag ‘De Gouden Leeuw’. Hij was erg gesteld op deze uitstapjes.

Marc was eveneens dol op dierenboeken. Je zou veronderstellen dat hij ook lijfelijk contact met dieren zou willen hebben. Maar niets was minder waar. Hij raakte in paniek. Honden en katten meed hij liever. Alles veilig achter een hek of gaas, dat was wat Marc graag wilde.

Marc werkte veelal in kleermakerszit, zoals de Japanse en Chinese kunstenaars. Vooraf verzamelde hij heel dwangmatig alle inktpotten en andere materialen die hij nodig had. Ontbrak er iets, dan was hij niet instaat tot het maken van enig werkstuk. Dwangmatig vond dagelijks dit proces/ritueel plaats. Als hij alles uiteindelijk had, leek het of hij in een soort trance raakte. Met een voldane, serene glimlach creëerde hij met rake strepen, halen en verfijnde aanrakingen zijn wondere wereld op doek of papier. Naderhand vulde hij zijn werkstukken in met acrylinkten of andere verfsoorten.

Een van zijn geliefde onderwerpen was de Pindakaashaas: een mannetje met een baard en een staart, dat hem ooit toestemming gaf om lekker dik pindakaas op het brood te smeren. Pindakaas was zijn lievelingskaas. En als ode aan de weldoener tekende en schilderde hij de Pindakaashaas in allerlei soorten, maten, vormen en materialen. De Pindakaashaas heeft ook vaak twee koffers in zijn handen, omdat de Pindakaashaas veel reist.

Marc’s werk wordt wereldwijd verzameld en geniet terechte interesse van verzamelaars. Er hangen werken van hem in advocatenbureaus, verscheidene ministeries en praktijken van befaamde New Yorkse psychiaters. Aan dit rijtje voegen we nu ons partijpand De SPeer toe!

Bekende gasten bij openingen van tentoonstellingen van Marc’s werk waren Antony (van Antony and the Johnsons) en de IJslandse zangeres Björk.

Met trots opent SPeerpunt de Kunst ß dan ook op 21 december in aanwezigheid van Marc’s moeder een tentoonstelling van zijn werk. Er zal een kort filmpje worden vertoond en de achtergrondmuziek wordt verzorgd door Antony.

KOMT ALLEN! VRIJDAG 21 DECEMBER VANAF 19.30 UUR SPEERPUNT DE KUNST← MARNIXSTRAAT 18, LEIDEN

Aansluitend kiest de algemene ledenvergadering een nieuw bestuur en houdt de SP Leiden haar jaarlijkse
kerstborrel. Allen welkom!

 

Meer info bij Ruben Verhasselt, rubenverhasselt@scarlet.nl.

 

U bent hier