h

Leidse SP tevreden met nieuwe woningnota

20 februari 2013

Leidse SP tevreden met nieuwe woningnota

De Leidse SP-fractie is tevreden met de nieuwe Nota Wonen. Op aandringen van de SP tijdens de coalitieonderhandelingen is er afgesproken dat het woningbouwbeleid in Leiden opnieuw tegen het licht gehouden zou worden. Donderdag 14 februari j.l. heeft de Leidse gemeenteraad daadwerkelijk ingestemd met een nieuwe woningnota, die ook naar het oordeel van de SP-fractie een stuk beter is dan de oude. Het nieuwe woningbouwbeleid richt zich niet alleen op de stenen, maar heeft ook een visie op de mensen die in deze woningen wonen en het feit dat mensen met elkaar samenleven in een wijk. Bekijk hieronder de speech van SP-fractievoorzitter Antoine Theeuwen bij de raadsvergadering van 14 februari.

Het goede proces dat ten grondslag heeft gelegen aan deze nieuwe richtlijnen voor het Leidse woonbeleid heeft ervoor gezorgd dat er in de stad en in de gemeenteraad ruim draagvlak bestaat voor de gemaakte afspraken. Dat geldt ook voor de wijzigingsvoorstellen die SP-fractievoorzitter Antoine Theeuwen heeft ingediend.

De SP heeft een voorstel ingediend om niet alleen te letten op de kwaliteit van Leidse woningen, maar vooral ook op de betaalbaarheid van het Leidse woningbestand. Een persoon die een woning wil huren of kopen, moet deze wel kunnen betalen. Alleen toezien op de kwaliteit van de woning is daarom onvoldoende om de vraag naar woningen in Leiden in overeenstemming te brengen met het aanbod aan beschikbare woningen. Ook heeft de SP aandacht gevraagd voor het feit dat het aantal sociale huurwoningen (de sociale huurvoorraad) moet worden beschermd, zodat het aantal niet afneemt. Dit is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat ook mensen met een laag inkomen in Leiden een geschikte woning kunnen vinden. Het laatste punt waarvoor de SP aandacht heeft gevraagd betreft het helpen van starters bij het kopen van hun eerste huis. Leiden doet nog niet mee aan regelingen die er landelijk bestaan om deze groep mensen te helpen bij het kopen van hun eerste huis. Het college gaat nu op voorstel van de SP onderzoeken of de gemeente Leiden alsnog daaraan deel kan nemen.

Meer informatie: Antoine Theeuwen, antoine.theeuwen@gmail.com, of Han Dirks, han_dirks@hotmail.com

U bent hier