h

Historische stap in terugdringen Leidse ambities

29 april 2013

Historische stap in terugdringen Leidse ambities

Leiden Stad van AmbitiesOp 15 mei 2007 barstte in Leiden de bom, na de zoveelste onverwachte miljoenentegenvaller op een groot project. Er kwam een onderzoek van de raad, dat resulteerde in het rapport 'Leiden, stad van ambities'. Daarin werd beschreven hoe in Leiden ambitie op ambitie gestapeld werd, men slecht nieuws niet wilde horen, en als gevolg daarvan jaarlijks miljoenen aan plankosten werden verspild en van alles mis ging. Daar komt nu flinke verbetering in, dankzij het vaststellen van de Ruimtelijke Investerings Agenda. Die agenda betekent een aanzienlijk kortere lijst met grote projecten, maar vooral ook een nieuwe manier van werken die voorkomt dat de gemeente weer ambitie op ambitie gaat stapelen. Plankosten moeten nu van te voren gedekt worden, dus als er geen geld is kan geen nieuw plan ontwikkeld worden, of moeten andere keuzes gemaakt worden. Ook wordt beter bericht over de voortgang van projecten, zodat de raad beter kan controleren hoe het gaat. SP-raadslid Julian van der Kraats: “Het is voor de SP al jaren een belangrijk doel om de grote projecten in Leiden onder controle te krijgen. Dankzij het goede werk van VVD-wethouder Van Woensel hebben we nu eindelijk een goed systeem om daarvoor te zorgen. Echt een historisch besluit voor Leiden!”.

Er waren veel wijzigingsvoorstellen op de lijsten met projecten die wel gedaan worden, niet gedaan worden of later gedaan worden. Het voorstel van de SP om de brug bij Poelgeest te schrappen haalde het niet. Het volgende voorstel van de SP om een project te schrappen dat op de wel-lijst stond met de omschrijving “Geen andere groene inbedding van de RijnlandRoute dan de provincie wil” haalde het wel. Van der Kraats: “Besluiten iets niet te doen door het op de wel-lijst te zetten kan natuurlijk niet. Bovendien zal de inpassing van de RijnlandRoute altijd in goed overleg met de provincie moeten gebeuren, dus het punt was ook nog overbodig. Zo’n tekst kan alleen maar tot verkeerde ideeën bij de provincie leiden”.

De SP was met de PvdA en D66 mede-indiener van een voorstel om toch door te gaan met het Wijkontwikkelingsplan voor de Zeeheldenbuurt. Hoewel de woningbouwcoroporaties grote moeite hebben om investeringen los te krijgen en het gevaar dus bestaat valse verwachtingen te wekken, vondt de SP met andere partijen dat dit te belangrijk is om zo maar te laten liggen. Dat voorstel haalde het. Ook een vergelijkbaar voorstel van de PvdA voor de wijk Meerburg haalde het, gesteund door o.a. de SP.

Een project dat door een meerderheid van de raad geschrapt werd, was het onderzoek naar nieuwe ambtenarenhuisvesting. Van der Kraats: “De beeldvorming rond dat project is nogal verkeerd gegaan, omdat sommige politici doelbewust suggereerden dat er een ‘ambtenarenpaleis’ zou moeten komen en dat het stadhuis verkocht zou worden. Het plan heeft echter als kader dat de huisvesting in geen geval duurder mag worden, en liefst goedkoper. En niemand wil het stadhuis verkopen. Plus, de gemeente moet zich sowieso voorbereiden op het moment dat het voormalige belastingkantoor aan het Stationsplein verdwijnt, over minder dan negen jaar”.

Een project dat zonder wijzigingen al op de niet-lijst stond, was het bebouwen van de oostelijke volkstuinen van de Tuin van Noord. Van der Kraats: “Nu moet dat plan nog geschrapt worden uit de Structuurvisie (de lange termijn plannen van de gemeente, red.) en dan hebben we het er nooit meer over, wat ons betreft”.

Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, tel. 06-15042822

U bent hier