h

Kinderen van de rekening

4 april 2013

Kinderen van de rekening

De straffen voor fraude met bijstandsuitkeringen zijn flink verzwaard door de landelijke politiek. Niet alleen zijn de boetes verhoogd, maar het wordt nu ook mogelijk om mensen, die meer dan eens in de fout gaan, al hun inkomen af te pakken voor de duur van drie maanden. Er is wel een voorbehoud: als er sprake is van mogelijke huisuitzetting of schrijnende situaties, kan de gemeente daar vanaf zien. De SP vindt het afpakken van ál het inkomen van iemand een belachelijke maatregel. SP-raadslid Julian van der Kraats: “Terwijl de witteboordencriminaliteit welig tiert, vindt de landelijke politiek het belangrijk om bijstandsfraude nog harder aan te pakken. Zelfs zo hard, dat het nu mogelijk wordt om mensen het te laten rooien met nul euro per maand. Daar los je helemaal niets mee op. Mensen moeten de boete toch wel betalen, om ze dan ook nog bewust de armoede in te drukken is niet beschaafd”.

De SP poogde bij de raadsvergadering van afgelopen donderdag nog het allerergste aspect van het beleid eruit te halen, namelijk dat kinderen er het slachtoffer van kunnen worden. Van der Kraats: “Armoede zou niet erfelijk moeten zijn, maar vaak is dat het al wel. Deze maatregel, waarbij gezinnen drie maanden zonder inkomen kunnen komen te zitten, maakt dat nog erger. Wij hebben voorgesteld om deze keiharde maatregel niet toe te passen als er sprake is van inwonende minderjarige kinderen. Daarvoor kregen we alleen steun van GroenLinks en de Stadspartij, helaas veel te weinig”.

De PvdA en de CU dienden ook nog een amendement in waarin gesteld werd dat, “als het aannemelijk is dat als de gezondheid of de ontwikkelingsmogelijkheden van kinderen in het geding zouden komen”, dat dat een reden zou kunnen zijn om van de draconische maatregel af te zien. Ook dat amendement haalde het niet. De wethouder gaf wel aan er op te letten. Maar de SP maakt liever gewoon goed en menselijk beleid, in plaats van afhankelijk te zijn van de goede wil van een wethouder.

Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, tel. 06-15042822

U bent hier