h

SPeerpunt De Kunst presenteert: "Redt Sacco en Vanzetti!!!"

18 april 2013

SPeerpunt De Kunst presenteert: "Redt Sacco en Vanzetti!!!"

Op vrijdag 26 april gaat om 19.25 uur de zaal open op Marnixstraat 18, Leiden. Zet het in uw agenda. Het programma begint om 19.30 uur. Muziek, spreekster, film.
Om ze te redden zijn we te laat. Maar we kunnen hun nagedachtenis levend houden.
Redt Sacco en Vanzetti!!!Redt Sacco en Vanzetti!!!

Nicola Sacco en Bartolomeo Vanzetti namen in 1908 als jongens van zeventien en twintig de boot vanuit Italië naar Amerika om daar een nieuw leven op te bouwen. Sacco was schoenmaker en vond werk in een fabriek in Massachusetts, Vanzetti werkte onder meer in een touwslagerij, eveneens in Massachusetts. Ze leerden elkaar kennen in 1916 tijdens arbeidersmanifestaties voor betere werkomstandigheden en loonsverhoging.

In 1920 werden deze kameraden gearresteerd en bestempeld tot 'two anarchist bastards'. Vervolgens werden ze valselijk beschuldigd van de moord op twee geldlopers. Hun veroordeling moest dienen als afschrikwekkend voorbeeld voor ieder die zich nog durfde in te laten met de Amerikaanse arbeidersbeweging en zich durfde in te zetten voor betere arbeidsomstandigheden en minimale vakbondsrechten.

Redt Sacco en Vanzetti!!!Drie processen, een overweldigende hoeveelheid bewijzen van hun onschuld en wereldwijde protesten, zelfs in Amsterdam, konden hen niet redden van de elektrische stoel. Het zou tot 1977 duren voor ze werden gerehabiliteerd. Maar hun nagedachtenis leeft voort, onder andere in Leiden, waar Chris Lebeau ze in de jaren twintig op een wand van de prachtige Oud-Katholieke kerk schilderde. Ook in de Amerikaanse folkmuziek en in de Italiaanse filmkunst leven Sacco en Vanzetti voort.

19.30 u: voorprogramma (oa Woody Guthrie, Joan Baez, Ennio Morricone, Dulce Pontes)
20.00 u: spreekster Teresa Russo, achterkleindochter van een Italiaanse Amerikaganger, die de film inleidt: Sacco e Vanzetti van Giuliano Montaldo.

U bent hier