h

Tiny Kox verzorgt avond over democratisering van de economie

1 april 2013

Tiny Kox verzorgt avond over democratisering van de economie

Woensdagavond 27 maart was Tiny Kox, de fractievoorzitter in de SP in de Eerste Kamer, te gast in Leiden. Hij trok een volle bak, 40 partijleden en overige belangstellenden waren naar de SPeer gekomen!

Tiny Kox bleek een gedreven spreker. Ondanks het wat technische onderwerp wist hij zijn gehoor van de eerste tot de laatste minuut te boeien. Hij vroeg actieve inbreng van de aanwezigen, en kreeg die ook. Een aantal aanwezigen nam de gelegenheid te baat om flink met hem in de discussie te gaan.

Andere politieke partijen willen de economie in crisistijd overlaten aan financieel specialisten. Als die ons eerst eens uit de crisis helpen, kan er volgens hen misschien weer worden gepraat over verheven ideeën als democratie. Andersom! vindt de SP. Juist in crisistijd heb je meer democratie nodig.

Alleen al het feit dat de er in de SP nu wordt gediscussieerd over het onderwerp, getuigt van de interne partijdemocratie. Leiden was een van de afdelingen die ‘democratisering van de economie’ opgenomen wilden zien in het verkiezingsprogramma. Dat voorstel haalde het niet, maar de partijraad heeft het onderwerp opgepakt. Op discussieavonden en regioconferenties in het hele land buigen leden zich nu over democratiseringsplannen die zijn neergezet in een speciale Kaderkrant.


Tiny Kox schetste de opmars van het neoliberalisme vanaf het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw. De boeken van Keynes raakten uit de mode en daarmee de idee dat er in tijden van crisis fors geïnvesteerd moet worden. Onder Van Agt en Lubbers werden grote bezuinigingsoperaties doorgevoerd en onder Thatcher en Reagan werd de heilsleer van de kleinere overheid en meer markt verbreid. Aanvankelijk leek het te werken in het westen en zelfs partijen als het CDA, de PvdA en GroenLinks gingen overstag. Zo werd het politieke veld gecreëerd om nog meer te privatiseren.

Het eerste parlementaire onderzoek van de Eerste Kamer bevestigt dat meer markt en minder overheid een kortzichtige en onnozele gedachte is gebleken, die onze samenleving er niet beter op heeft gemaakt. Helaas dendert de trein nog door. De nieuwste gekkigheid zijn de onzalige plannen om de gevangenissen te privatiseren.

De SP probeert het tij te keren, niet alleen door erop te blijven wijzen dat het anders kan, maar ook te laten zien hoe. De oproep van Roemer om juist nu te investeren in de bouw is er een goed voorbeeld van. De plannen die in de speciale Kaderkrant staan vormen een mooie aanzet.
Na twee uur merkte Tiny dat een aantal onderwerpen goed was besproken, maar dat veel diepere discussie nodig is om tot suggesties voor oplossingen te komen. Hij nodigde de aanwezige leden uit om de discussie voort te zetten op aankomende regioconferentie in april.


Na de discussie kreeg Tiny Kox uit handen van bestuurslid Ruben Verhasselt een bloemetje en een boek en ging de bar open. Na de aankondiging van de volgende thema-avond op 26 april werd er nog zo levendig nagepraat dat de senator bijna de sluitingstijd van de parkeergarage uit het oog was verloren. Gelukkig fietst onze organisatiesecretaris Dirk van den Berg razendsnel en wist hij de bewaker even op te houden tot Paul Day van de SP-hulpdienst Tiny Kox naar zijn auto had gebracht.

U bent hier