h

SP blij met alternatieve toegang daklozenopvang

12 mei 2013

SP blij met alternatieve toegang daklozenopvang

Het terrein rond de daklozen- en verslaafdenopvang aan het Papegaaisbolwerk moet gesaneerd worden. Dit project zal ruim een jaar duren. Om de opvang bereikbaar te houden voor de mensen die er gebruik van (moeten) maken wordt nu een oplossing uitgewerkt over het te saneren terrein, naar de Langegracht. Eerder had de gemeente het plan ontwikkeld om een tijdelijke brug aan te leggen over de singel heen, die uitkomt bij de Marelandschool. Behalve de peuter-, kleuter, en basisschool is er daar buitenschoolse opvang voor verschillende leeftijden. Het speelplein is publiek toegankelijk. De SP vindt het onverstandig de twee kwetsbare groepen, de kinderen enerzijds en de mensen die gebruik maken van de opvang anderzijds, zo dicht bij elkaar te brengen. Daarom had de SP samen met het CDA, de PvdA en GroenLinks schriftelijke vragen gesteld aan het college. SP-raadslid Julian van der Kraats: “De problemen waar de gebruikers van de opvang mee om moeten gaan, passen totaal niet in de belevingswereld van zulke jonge kinderen. Als de brug door zou gaan, zou de gemeente samen met de politie veel inzet moeten plegen om te voorkomen dat er problemen ontstaan.” Inmiddels zijn de vragen beantwoord en is er een goed alternatief ontwikkeld.

Veel ophef

De plannen hebben tot veel ophef geleid, met name sinds een krantenbericht dat december jongstleden in het Leidsch Dagblad verscheen.

De lange lijst kwalijke gedragingen die in het artikel genoemd worden was voor de school de reden om niet langer mee te willen werken aan het plan voor een brug naar de Maresingel. Er is vanuit de school om een second opinion gevraagd over de mogelijkheden van een toegang via het te saneren terrein, maar daar ging de gemeente toen niet op in. Vervolgens hebben CDA, SP, PvdA en GroenLinks het college verzocht er toch nog eens naar te kijken, wat nu ook is gebeurd.

Een tijdelijke doorgang via de wijk Noordvest is niet mogelijk, vanwege het convenant dat met de buurt is gesloten bij de komst van de opvang. De wijk wilde, in tegenstelling tot andere wijken, wel meewerken aan de komst van de opvang, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Die voorwaarden moeten uiteraard gerespecteerd worden, vinden ook de indieners van de schriftelijke vragen.

De SP betreurt het dat door dit hele verhaal de gebruikers van de opvang in een slecht daglicht komen te staan. Van der Kraats: “Deze mensen hebben problemen die hen zelf boven het hoofd zijn gegroeid. Maar het zijn en blijven gewoon mensen.”

Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, tel 06-15042822

U bent hier