h

Goed en slecht nieuws in de Perspectiefnota

7 juni 2013

Goed en slecht nieuws in de Perspectiefnota

Vorige week heeft het College van Burgemeester en Wethouders de nieuwe ‘Perspectiefnota’ gepresenteerd. Daarin staan alle gemeentelijke plannen voor de komende vier jaar. De voorstellen bevatten enkele SP-successen, zoals dat conciërges op basisscholen behouden blijven en er niet wordt bezuinigd op zorg en welzijn. Aan de andere kant worden de sociale werkplaatsen hard getroffen door de bezuinigingen van het VVD-PvdA kabinet. Hier kunt u in grote lijnen de belangrijkste voorstellen uit de Perspectiefnota lezen. De komende maand zal de gemeenteraad hierover discussiëren. Op donderdag 13 juni zijn de Algemene Beschouwingen, op donderdag 11 juli wordt over de Perspectiefnota gestemd.

SP-successen
Opnieuw moet de gemeente fors bezuinigen. Sinds de laatste verkiezingen heeft dit college al 53 miljoen euro moeten bezuinigen, een ongekend hoog bedrag. Dat komt vooral door het slechte beleid vanuit Den Haag, ingezet door VVD, CDA en PvdA. Maar dankzij SP-wethouder Roos van Gelderen blijft Leiden een sociale stad. Als wethouder zorg, welzijn en jeugdzaken heeft zij voor elkaar gekregen dat er niet op haar portefeuille bezuinigd hoeft te worden.

Als wethouder personeelszaken heeft zij al succesvol miljoenen bezuinigd op de ambtelijke organisatie. In deze Perspectiefnota wordt er nog eens 2,6 miljoen bezuinigd op de organisatie.

De SP heeft vorig jaar actie gevoerd voor het behoud van conciërges op basisscholen. Door de druk van de SP is daar toen een tijdelijke oplossing voor gekomen. Omdat de scholen erg tevreden zijn over hun conciërges, is besloten om de conciërges permanent te blijven betalen. Ook de combinatiefunctionarissen op scholen blijven bestaan, iets waar de SP vaak voor gepleit heeft.

Sinds vorig jaar heeft de gemeente voor het eerst de onderhoudsplannen voor wegen, gebouwen en openbare ruimte op orde. Het kostte alleen veel te veel, zei de SP afgelopen november. De SP krijgt nu gelijk: er kan 1,4 miljoen bezuinigd worden op het onderhoud door slimmer te werken. Ook is er een voordeel van 1,6 miljoen op het inzamelen van huisafval, waarmee aangetoond is dat de privatisering van Stedelijk Beheer inderdaad niet nodig was. De SP heeft die privatisering twee jaar geleden tegengehouden. Door deze voordelen is er nu eindelijk geld voor het aanpakken van de wateroverlast in de Oude Kooi.

Slecht nieuws
Het meest dramatische aan de Perspectiefnota zijn de rijksbezuinigingen op de sociale werkplaatsen. De VVD en PvdA willen tweederde van de banen in de wsw schrappen. Daarmee komen mensen met een arbeidshandicap automatisch aan de kant te staan. Dat is voor de SP onacceptabel. Helaas heeft een gemeente niet de macht om het anders te doen. Het Leidse college probeert wel het beleid wat te verbeteren: er wordt 5 ton gemeentelijk geld gebruikt om minder te hoeven bezuinigen op de DZB. Daarnaast wordt de komende jaren ongeveer 2 miljoen gespaard om de ergste gevolgen van de Participatiewet te kunnen opvangen.

De SP heeft daarnaast altijd veel kritiek gehad op de ‘kaasschaafmethode’ op subsidies. In overleg met organisaties bleek dat zij daar echter wel een voorkeur voor hadden. De komende jaren worden de subsidies dan ook niet geindexeerd. Daarmee wordt er iets minder bezuinigd op subsidies dan vorig jaar gepland was (2,6 miljoen in plaats van 3 miljoen).

Er zijn tot slot nog onduidelijkheden over het Singelpark en het parkeren. Het Singelpark wordt vertraagd door de financiële problemen. Daarnaast ontbreekt er in de Perspectiefnota een oplossing voor het aflopen van de proef met blauwe zones.

Meer informatie: Louk Rademaker, lrademaker@tomaatnet.nl, 06-25563389

U bent hier