h

Opening Duurzaam Mobiliteits Centrum Haagweg

9 juni 2013

Opening Duurzaam Mobiliteits Centrum Haagweg

Wat vroeger één van de parkeerterreinen was van het Stadsparkeerplan, werd onlangs omgedoopt tot Duurzaam Mobiliteits Centrum. Allerlei bedrijven en organisaties komen daar samen om duurzame mobiliteit in de praktijk te brengen en schoon en milieuvriendelijk vervoer verder te promoten. De SP werkt er al jaren aan om een Duurzaam Mobiliteits Centrum in Leiden van de grond te kijgen. SP-raadslid Julian van der Kraats: “We zijn al heel lang bezig om steun te vinden in de politiek voor de goede ideeën die uit het stadsparkeerplan en van andere organisaties en bedrijven komen. We begonnen met een nota in 2008 die een schone en groene toekomst van het stadsparkeerplan schetste. Daarna hebben we eraan gewerkt om die plannen ook echt uitgevoerd te krijgen, want dat ging zeker niet vanzelf. In 2010 is op ons verzoek de komst van een Duurzaam Mobiliteits Centrum opgenomen in het coalitie-akkoord. Nu is het dan ook echt werkelijkheid geworden. Vooral dankzij de inzet van alle organisaties en bedrijven die samen het DMC vormen, maar ook dankzij de gemeente, de politiek en de SP in het bijzonder!”.

De bekende busjes van het Stadsparkeerplan rijden op biogas dat door het Hoogheemraadschap Rijnland geproduceerd wordt bij de waterzuiveringsinstallatie aan de Voorschoterweg

Vele smaken duurzaamheid

Het Stadsparkeerplan was al CO2-neutraal, door het gebruik van busjes die op 100% biogas rijden. Ook zijn er al langer allerlei vormen van schoon natransport aanwezig: van steps tot elektrische scooters van NS OV-fiets. Tegenwoordig kan je er ook je auto milieuvriendelijk laten wassen, verhuurt CityRent er elektrische auto's en kan je er aan auto-delen meedoen. Ook is er een tankpunt voor groengas en laadpunten voor elektrische voertuigen. En er is nu een informatiecentrum, waar je meer te weten kan komen over de verschillende vormen van duurzame mobiliteit die mogelijk zijn. Het Duurzaam Mobiliteits Centrum moet een voorbeeld zijn voor andere gemeentes in binnen- en buitenland.


Een elektrische auto van groenetaxi.nl en elektrische Tuktuks van Electic Fun
Een elektrische auto opladen is kinderlijk eenvoudig zoals u hier kunt zien. Wel onder toeziend oog van Leids uitvinder en ondernemer Key Poll
Elektrische voertuigen zijn er in vele kleuren en smaken
Een elektrische Volvo van CityRent
Het Leidse bedrijf Taxi Wielkens rijdt al jaren op aard- en biogas
Zelfs Solexen zijn tegenwoordig elektrisch te verkrijgen. Ze worden verhuurd vanaf het DMC door Electric Fun
Wethouder Strijk arriveert in stijl om de opening te verrichten in een elektrische Renault Twizy

Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, tel. 06-15042822

U bent hier