h

SP stelt vragen over kwijtschelding ondernemers

19 juli 2013

SP stelt vragen over kwijtschelding ondernemers

In Leiden kunnen zelfstandige ondernemers die op of onder het bijstandsniveau verdienen ook in aanmerking komen voor kwijtschelding van de lokale belastingen. De SP heeft echter vernomen dat in de praktijk alle aanvragen afgewezen worden. De BSGR, die de belastingen int, zegt dat alleen ondernemers die een Bbz-uitkering krijgen recht hebben op kwijtschelding. Dat klopt niet, zegt SP-raadslid Louk Rademaker. “Alle zelfstandigen die een inkomen hebben dat minder of gelijk aan de bijstand is hebben recht op kwijtschelding. Dat is ook afgesproken in ons coalitieakkoord én het is een raadsbesluit in 2011.” De SP heeft vragen gesteld aan het college over fout van de BSGR.

Dit zijn de vragen van raadslid Louk Rademaker:

In Leiden kunnen zelfstandige ondernemers die op of onder het bijstandsniveau verdienen ook in aanmerking komen voor kwijtschelding van de lokale belastingen. In raadsvoorstel 11.108 staat het volgende doel opgenomen:
“Kwijtschelding mogelijk maken van de privé-belastingen van ondernemers, waardoor ondernemers met een inkomen op bijstandsniveau voor wat betreft de kwijtschelding gelijk worden behandeld als particulieren met een inkomen op bijstandsniveau.”

De SP heeft vernomen dat de Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR) automatisch verzoeken tot kwijtschelding van ondernemers afwijst met de volgende reden:
“Om in aanmerking te komen voor kwijtschelding van uw privéaanslagen vragen wij u om de bewijsstukken waaruit blijkt dat u bijstand (besluit bijstandverlening zelfstandige) van uw gemeente ontvangt, binnen twee weken na dagtekening van deze brief aan ons toe te sturen. (...)
Ontvangt u geen bijstand van uw gemeente dan zal uw verzoek worden afgewezen.”

Sommige gemeenten, zoals Delft, vereisen inderdaad dat een zelfstandige ondernemer een Bbz-uitkering krijgt om in aanmerking te komen voor kwijtschelding. Dat is echter niet het geval in Leiden: iedere ondernemer met een inkomen op of rond het bijstandsniveau komt in aanmerking voor kwijtschelding.

Over de houding van de BSGR wil de SP de volgende schriftelijke vragen stellen aan het College.

1. Bent u op de hoogte van het feit dat de BSGR alleen kwijtschelding wil verlenen als een zelfstandige ondernemer een Bbz-uitkering ontvangt?
2. Bent u het met de SP eens dat dit in strijd is met het raadsvoorstel 11.108?
3. Wat gaat u doen om te zorgen dat zelfstandige ondernemers in Leiden wél gelijk behandeld worden als particulieren met een inkomen op bijstandsniveau?
4. Bent u bereid de afgewezen aanvragen voor kwijtschelding opnieuw te bekijken, als inderdaad blijkt dat de BSGR structureel het raadsvoorstel verkeerd uitvoerde?

In gemeente Amersfoort hebben ook alle ondernemers die op of rond het bijstandsniveau verdienen recht op kwijtschelding. Daarbovenop verleent Amersfoort automatisch kwijtschelding als een ondernemer een Bbz-uitkering krijgt.

5. Hoeveel ondernemers in Leiden krijgen een Bbz-uitkering?
6. Bent u bereid om automatisch de kwijtschelding te regelen voor zelfstandigen die een Bbz-uitkering ontvangen?
7. Zijn er mogelijkheden om de kwijtscheldingsregeling automatisch te koppelen aan maatregelen uit het minimabeleid?

Meer informatie: Louk Rademaker, lrademaker@tomaatnet.nl, 06-25563389

U bent hier