h

SP trekt aan de bel om te lang werk in Startwerklocatie

1 juli 2013

SP trekt aan de bel om te lang werk in Startwerklocatie

SP trekt aan de bel om te lang werk in StartwerklocatieTwee jaar geleden heeft de gemeenteraad besloten dat mensen in de bijstand direct na hun aanvraag verplicht simpel productiewerk moeten verrichten. Daarbij is afgesproken dat dit simpele werk op de ‘Startwerklocatie’ maximaal zes weken mag duren. De SP heeft na gesprekken met werklozen ontdekt dat er regelmatig langer dan zes weken gewerkt wordt. SP-raadslid Louk Rademaker vraagt wethouder de Haan hierover met spoed opheldering. “De SP is sowieso geen voorstander van een startwerklocatie voor iedereen, ongeacht achtergronden zoals opleiding en arbeidsverleden. Daardoor hechten wij er veel belang aan dat niemand daar langer dan nodig werkt. De wethouder heeft wat uit te leggen,” aldus Rademaker. De SP verwacht een antwoord voor de raadsvergadering van 11 juli.

De SP wil naast uitleg van de wethouder ook toezeggingen dat vanaf nu strenger gecontroleerd wordt of niemand gedwongen wordt langer dan zes weken op de Startwerklocatie te werken. SP-raadslid Louk Rademaker: “Daarbij hoort dat werklozen duidelijk te horen krijgen dat het werk bij de Startwerklocatie maximaal zes weken bedraagd.”

Lees hier de brief van de SP gericht aan wethouder De Haan:

Geachte wethouder De Haan,

De SP heeft vernomen dat tussen de 10 en 20% van de mensen op de startwerklocatie (SWL) daar langer dan zes weken werkt. Dat lijkt in strijd te zijn met het punt 1g van raadsbesluit RV11.0003 Beleidsvisie Participatie, waarin staat dat bijstandsaanvragers daar maximaal zes weken dienen te werken. Ook op de toezeggingenlijst van de commissievergadering van 20 september 2012 staat: “De maximale duur van zes weken staat vast.”

De SP is dan ook bezorgd over deze ontwikkeling. Wij vragen u dan ook met spoed, voor de raadsvergadering van 11 juli, de raad hierover te informeren middels een wethoudersbrief.

Kunt u in die brief ten minste de volgende vragen beantwoorden:
• Om hoeveel mensen gaat het die langer dan zes weken werken op de SWL, en wat is de reden dat zij daar langer dan zes weken werken?
• Wanneer wist u van deze overschrijding? Wanneer wilde u de raad hierover informeren? Hoe ziet u deze overschrijdingen in het licht van het raadsbesluit en de toezeggingen van 20 september 2012?

De SP maakt zich vooral zorgen over de gevolgen voor werklozen. Het simpele productiewerk van de SWL als generiek middel voor alle werklozen, ongeacht opleiding, leeftijd en arbeidsverleden, heeft sowieso niet onze voorkeur.
Maar volgens het Raadsbesluit RV11.0003 kunnen in geen geval werklozen gedwongen worden om langer dan zes weken op de SWL te werken. Ook is “vrijwillig” langer werken niet altijd raadzaam: het is niet de bedoeling dat bijstandsgerechtigden regulier productiewerk verrichten zonder minimumloon. Bovendien kan het werk bij de SWL nooit het eindstation zijn. Het doel van alle reïntegratieactiviteiten dient immers te zijn: een reguliere baan voor een fatsoenlijk loon.
Wij vragen u daarom ook om de volgende toezeggingen in de wethoudersbrief:
• Kunt u waarborgen dat niemand, ook niet impliciet, gedwongen of verplicht wordt om langer dan 6 weken op de startwerklocatie te werken.
• Kunt u toezeggen dat werklozen expliciet te horen krijgen dat zij niet verplicht kunnen worden langer dan 6 weken te werken op de startwerklocatie?
• Kunt u ook opnemen in de “Afspraken en voorwaarden Participatiecentrum” die ondertekend worden door coach en deelnemer, dat het werk bij de startwerklocatie maximaal zes weken dient te duren?
• Kunt u in de kwartaalrapportages van de DZB opnemen hoevaak de limiet van zes weken wordt overschreden, en waarom?

Met vriendelijke groet,

Louk Rademaker (SP)

Meer informatie: Louk Rademaker, lrademaker@tomaatnet.nl, 06-25563389

U bent hier