h

De bijstandsgerechtigden massaal aan het woord!

13 augustus 2013

De bijstandsgerechtigden massaal aan het woord!

De afgelopen maanden heeft SP Nederland een enquête gehouden onder bijstandsgerechtigden in Nederland. Ruim 1700 personen hebben hierbij hun stem laten horen. Kamerlid Sadet Karabulut is tevreden: "Dit heeft een schat aan informatie opgeleverd. Met deze informatie ligt er een basis, waarmee een serieuze anti-armoede politiek kan worden gevoerd."
SP-Leiden raadslid Louk Rademaker over het rapport: “Veel kritiek die wij in Leiden hebben blijkt in heel Nederland te gelden. Gelukkig hebben we in Leiden nog steeds een goed anti-armoedebeleid en een lage werkloosheid, waardoor hier de werklozen niet zo slecht behandeld worden als bijvoorbeeld in Den Haag of Rotterdam.”

De resultaten uit het onderzoek zijn gebundeld in het rapport "De bijstandsgerechtigde aan het woord". De resultaten zijn niet verrassend, maar bevestigen wel de kritiek van de SP. Het economisch beleid van het kabinet leidt tot hogere werkloosheid en het ontstaan van een nieuwe onderklasse van werkende armen. Uit het onderzoek blijkt verder dat mensen zich niet gerespecteerd en zich onjuist behandeld voelen door de uitkeringsinstanties instanties. Hierbij schiet daadwerkelijke hulp tot het vinden van een baan ernstig tekort. Een groot deel van de groep die tegen uitkering werkt zit tevens meer dan twee jaar in deze situatie zonder uitzicht op een vaste baan.
Verder blijkt dat ook bij de groep mensen met een beperking de begeleiding ondermaats is.

Tot slot leidt het langer in de bijstand zitten tot de ernstige sociaaleconomische problemen. De reden hiervan is niet alleen de steeds dalende koopkracht maar ook worden voorzieningen die als ondersteuning dienen wegbezuinigd. Bovendien zien de burgers door al de bureaucratie door de bomen het bos niet meer, waardoor ze geen aanspraak maken op deze voorzieningen.

Download het rapport "De bijstandsgerechtigde aan het woord".

U bent hier