h

Stichting Fatih Leiden nodigt bewoners Leiden uit voor Iftar maaltijd

1 augustus 2013

Stichting Fatih Leiden nodigt bewoners Leiden uit voor Iftar maaltijd

Vorige week zaterdag was het extra zonnig vanwege de warme uitnodiging van de Turkse Stichting Fatih voor de Iftar maaltijd. Tijdens de maand van ramadan mogen personen van het moslim geloof pas eten na zonsondergang, deze maaltijd wordt Iftar genoemd. Het wordt ervaren als een prettig gebeuren, juist ook met mensen die de islam niet als religie hebben. “Een iftar maaltijd betekent niet alleen eten maar het betekent de banden versterken, vriendschap doen ontstaan en natuurlijk elkaar leren kennen,” aldus Mustafa Kus, woordvoerder van Stichting Fatih Leiden. Ook onze stadsgenoten van Joodse afkomst werden met nadruk gevraagd om toch een keer aanwezig te kunnen zijn, ondanks de sjabbat (Joodse rustdag).

Foto: van links naar rechts: duo-gemeenteraadslid voor de SP in Leiden Han Dirks, Martine Marijt-Mergler, bestuursvoorzitter SP Leiden, Yvonne Geers, algemeen bestuurslid SP Leiden, Natalie Wanga, mede hoofdredacteur SP regionaal blad Over de Rooie, Alexandra Schoenmaker, SP-lid, Mustafa Kus, woordvoerder Stichting Fatih, Rob de Reuver Regiovertegenwoordiger SP Zuid-Holland Noord, Vahit Köroglu, gemeenteraadslid van D66, Prof dr. Salih Pay en voorzitter Stichting Fatih, Ismail Kuzu.

Na een heel gastvrije welkom door Mustafa en de voorzitter de heer Ismail Kuzu aan de goed vertegenwoordigde delegatie van SP leiden, kon iedereen eerst in de theehoek elkaar nader leren kennen. Het einde van het dankgebed was het teken dat de maaltijd genuttigd kon worden. Dat er sprake was een gebroederlijke sfeer was onder andere te zien aan de coalitiepartner van de SP, de heer Vahit Köroglu, gemeenteraadslid van D66 die geanimeerd met de SP delegatie aan tafel zat.

Een speciale genodigde en keynote spreker van die avond was Professor dr. Salih Pay van de Uludag Universiteit in Turkije. Dr. Pay is een hooggeleerde in de Geschiedenis van de Islam. “Het is een heel fijn gevoel dat mensen in Nederland met elkaar kunnen samenleven, zowel moslims als niet-moslims. Daaruit zie ik een sterk dialoog groeien. Je kunt elkaar leren kennen door bij elkaar langs te komen”, volgens Pay tijdens zijn beschouwing. Aan de Turkse gemeenschap in Nederland had dr. Pay de volgende boodschap: “Wees niet te afstandelijk en afwachtend naar de Nederlandse gemeenschap toe, zet de eerste stap, dan zullen andere stappen naar je toekomen.”

Aan het eind kregen de SP-leden nog een speciale rondleiding door het pand en uitleg over de activiteiten van de stichting door Mustafa en de heer Gökman Kardal, lid van de jongerencommissie sport & activiteiten. De gezellige avond werd afgesloten door warme drankjes en typische Turkse zoete lekkernijen. Gezien de succesvolle cultuuruitwisseling van deze avond zijn er al plannen voor een speciaal cultureel vervolg in de SPeer. Wordt vervolgd!

U bent hier