h

Veel belangstelling voor ROOD Leiden tijdens EL CID-week

21 augustus 2013

Veel belangstelling voor ROOD Leiden tijdens EL CID-week

Leden van ROOD Leiden, de jongerenvereniging van de SP zijn net als de afgelopen jaren ook nu weer actief geweest tijdens de EL CID-week. Dat is de introductieweek voor nieuwe studenten van de Universiteit en Hogeschool Leiden. Tijdens de informatiemarkt die heeft plaatsgevonden in de Vlietlanden is door ROOD Leiden de stemming onder de nieuwe studenten gepeild: Kies je voor het behoud van Jouw Studiefinanciering, of moet het kabinet geld uitgeven aan de Joint Strike Fighter (JSF, de nieuwe gevechtsvliegtuigen voor defensie)?

Studenten opzadelen met een enorme studieschuld is onverstandig, vinden ook veruit de meeste aankomende eerstejaars studenten. ROOD contactpersoon Han Dirks: ‘Veel nieuwe studenten hebben kennis kunnen maken met ROOD, jong in de SP.’

ROOD Leiden is ieder jaar vertegenwoordigd tijdens de EL CID-week. ROOD richt zich als jongerenvereniging binnen de SP op onderwerpen die van groot belang zijn voor jongeren. ROOD wil jongeren betrekken bij de politiek door samen actie te voeren voor onderwerpen die jongeren en studenten aangaan. Daarom ook heeft ROOD Leiden de stemming willen peilen onder studenten.

Waar moet het kabinet geld aan uit geven en waaraan vooral niet? Het kabinet Rutte wil enerzijds flink bezuinigen op de studiefinanciering en anderzijds heel veel geld investeren in de JSF. ROOD vindt dat een onverstandige keuze. Het zadelt studenten en jongeren op met een enorme studieschuld, waarvan vooraf niet zeker is of ze die ook kunnen terugbetalen. Door te gaan studeren nemen studenten een financieel risico, waardoor minder jongeren besluiten om te gaan studeren. ROOD contactpersoon Han Dirks: ‘Bezuinigingen op de studiefinanciering zetten daardoor de toegankelijkheid van het (hoger) onderwijs onder druk. Terwijl onderwijs en ontwikkeling juist heel belangrijk zijn voor een jongere zelf en Nederland als geheel.’

Het peilen van de stemming onder studenten heeft goed gewerkt. De uitkomst van de stemming aan het eind van de informatiemarkt was overduidelijk, de nieuwe studenten willen natuurlijk dat de studiefinanciering blijft bestaan.

Bij de nieuwe eerstejaars studenten heeft het de tongen los gemaakt. Veel interessante gesprekken zijn daarvan het gevolg geweest, met andere woorden: een geslaagde dag voor ROOD Leiden.

Meer info bij Han Dirks, han_dirks@hotmail.com, telnr: 06-28 73 85 88

U bent hier