h

SP wil duidelijkheid: hoeveel Leidse huurders betalen meer woonlasten dan redelijk is op grond van hun inkomen?

15 oktober 2013

SP wil duidelijkheid: hoeveel Leidse huurders betalen meer woonlasten dan redelijk is op grond van hun inkomen?

SP-raadslid Han Dirks in de Zeeheldenbuurt!De SP-fractie heeft vragen gesteld aan het college van B&W om duidelijkheid te krijgen over de situatie waarin Leidse huurders verkeren. De SP wil weten hoeveel huurders meer aan woonlasten kwijt zijn, dan volgens de normen aanvaardbaar is. Onderzoek uit Den Bosch bevestigt dat een toenemend aantal huurders meer aan woonlasten (huur, energie, gemeentelijke heffingen) kwijt is, dan zij op grond van hun inkomen aankunnen. Duo-raadslid Han Dirks: 'De SP maakt zich zorgen over de huurexplosie. De maandelijkse huur stijgt door de maatregelen van het kabinet en daardoor komen Leidse huurders in de knel. De SP wil voorkomen dat steeds meer huurders in armoede leven. Dat doen wij door te strijden voor betaalbare woningen.'

Door middel van vragen aan het college van B&W wil de SP weten hoe de huidige woonlasten van Leidse huurders zich verhouden tot hun inkomen. Het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) hanteert de zogenaamde woonquote. Deze woonquote is het percentage dat een huurder kwijt is aan woonlasten (huur, energie, gemeentelijke heffingen) ten opzichte van zijn totale inkomen. Daarnaast wil de SP weten hoe de huidige situatie zich verhoudt tot de cijfers uit het recente verleden en de te verwachten ontwikkelingen in de nabije toekomst.

Uit onderzoek in Den Bosch blijkt dat een toenemend aantal huurders meer aan woonlasten kwijt is per maand, dan zij zich op grond van hun inkomen kunnen veroorloven. Steeds meer huurders leven in armoede is de conclusie. De Leidse SP wil weten of ook Leidse huurders steeds vaker in armoede leven. De SP wil daarom weten wat de gemeente doet om armoede onder huurders in samenwerking met de woningbouwcorporaties te voorkomen. Duo-raadslid Han Dirks: 'Betaalbare woningen zijn
een belangrijk om te voorkomen dat huurders in armoede leven. Daarnaast moet er individuele hulp geboden worden aan huurders die in de problemen (dreigen) te komen. Samenwerking van gemeente en woningbouwcorporaties is daarbij noodzakelijk.'

Lees hier de volledige set vragen:

Schriftelijke Vragen SP: 'Ontwikkeling woonlasten in Leiden'

Diverse dagbladen, waaronder de Volkskrant schrijven deze ochtend een artikel naar aanleiding van een onderzoek naar woonlasten van huurders in Den Bosch. Uit het onderzoek blijkt dat een toenemend aantal huurders meer geld kwijt is aan de huur en andere woonlasten dan wat volgens het NIBUD en Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) op grond van het inkomen van deze mensen maximaal redelijk wordt geacht. De woonquote is te hoog voor een toenemend aantal huurders. Zij komen in de problemen bij het betalen van de maandelijkse huur. En het aantal huurders dat in de problemen komt bij het betalen van de huur zal in de toekomst verder stijgen, zoals volgt uit het rapport in Den Bosch. De uitkomsten van het onderzoek vormen de aanleiding om een petitie aan te bieden aan minister Blok, door de gemeente Den Bosch en de betrokken woningbouwcorporaties.

Het voorgaande leidt voor de SP tot vragen over de Leidse stand van zaken als het gaat om de ontwikkeling in woonlasten voor Leidse huurders. Daarom stelt de SP fractie de volgende vragen aan het college van B&W op grond van art. 45 van het Reglement van orde voor de gemeenteraad:

1. Hoeveel procent van de Leidse huurders betaalt meer woonlasten (huur, energie, gemeentelijke lasten) dan op grond van de normen van het NIBUD op grond van het inkomen redelijk zou zijn en overschrijdt dus de maximale woonquote? Graag een overzicht per inkomenscategorie. Met andere woorden: hoeveel Leidse huurders kunnen hun woonlasten niet langer betalen?
2. Hoe verhoudt de huidige situatie zich tot de situatie zoals deze was in 2010? Is er sprake van een toename aan huurders die maandelijks meer kwijt is aan woonlasten dan verantwoord is volgens het NIBUD?
3. Hoe gaat de huidige situatie zich ontwikkelen in de nabije toekomst? Wat is de prognose voor de ontwikkeling van de woonlasten voor huurders ten opzichte van hun inkomen? Hoeveel Leidse huurders zullen in de nabije toekomst hun woonlasten niet meer kunnen betalen?
4. Welke maatregelen kan het college nog nemen, in samenspraak met de woningbouwcorporaties, om Leidse huurders die in problemen door te hoge woonlasten, te helpen?
5. Is het college bereid zich aan te sluiten bij de petitie die door de gemeente Den Bosch en woningbouwcorporaties wordt aangeboden aan minister Blok? Zo nee, waarom niet?

Daarnaast heeft de SP nog een vraag die verband houdt met de voorgaande vragen, maar specifiek gericht is op gevolgen van de extra huurverhoging die wordt doorberekend aan Leidse huurders van corporatiewoningen op grond van de 'verhuurdersheffing'.Wettelijk is vastgelegd dat de 'verhuurdersheffing' niet tot gevolg mag hebben dat sociale huurwoningen geliberaliseerd worden. (Een huur van meer dan 681 euro, per maand).

6. Hebben zich in de periode vanaf 1 juli 2013 tot nu problemen voorgedaan als gevolg van de deze verhuurdersheffing, voorzover bij het college bekend? (woningen geliberaliseerd, betalingsproblemen huurders) Zo ja, hoe worden/zijn deze problemen opgelost?

Meer informatie: Han Dirks, han_dirks@hotmail.com, Tel nr: 06-28 73 85 88

U bent hier