h

16 november: Roze brillenactie door politieke partijen Leiden

13 november 2013

16 november: Roze brillenactie door politieke partijen Leiden

Zaterdag 16 november worden door GroenLinks, D66, SP, PvdA, Partij voor de Dieren en VVD van 11.00 uur tot 13.00 uur roze brillen uitgereikt aan en gesprekken aangegaan met het winkelend publiek in de Haarlemmerstraat. De Leidse politici en andere betrokken Leidenaren willen hiermee laten zien dat zij tegen homofobie zijn, discriminatie niet normaal is en dat zij belangrijk vinden dat seksuele diversiteit bespreekbaar wordt gemaakt. Namens de SP zal wethouder en lijsttrekker Roos van Gelderen aanwezig zijn, net als raadsleden Eva de Bakker en Louk Rademaker en de kandidaten Natalie Wanga en Ries van Walraven.

Afgelopen week werd Leiden weer opgeschrikt door een geval van homofobie. Een van onze inwoners werd uitgescholden en aangevallen om wie hij was. Gelukkig heeft hij het er heelhuids vanaf gebracht, maar homofobie komt nog dagelijks in Leiden voor. De aanleiding voor dit incident was het dragen van een simpele roze bril. In de (sociale) media was de verontwaardiging groot, vandaar dat de pagina www.facebook.com/leidenrozebril binnen een paar dagen ruim 800 likes heeft opgeleverd. Inwoners, bestuur, politiek en politie willen laten zien dat we homofobie niet accepteren en iedereen zichzelf moet kunnen zijn, homo, hetero, bi of transgender.

‘Maar in Nederland zijn we toch hartstikke tolerant?’
Inderdaad, in Nederland kunnen homo’s gewoon trouwen, etc., Nederland is een van de meest homotolerante landen in Europa. Toch is het nog niet zo positief als het voor sommigen lijkt, al zouden we het graag door een roze bril bekijken. Homo’s moeten vooral ‘normaal’ doen. Vrouwen krijgen vragen als ‘Als je twijfelt of je nou echt alleen lesbisch bent, bel me gerust!’ En duidelijk herkenbaar zijn als man of vrouw en je ook zo gedragen wordt toch wel erg op prijs gesteld. Homo’s, lesbo’s, biseksuelen en transgenders hebben regelmatig te maken met niet gepaste opmerkingen, of zelfs discriminatie, maar hier wordt lang niet altijd melding of aangifte van gedaan. Belangrijk is dat, als er sprake is van discriminatie, dit gemeld wordt of aangifte van wordt gedaan. COC Leiden heeft hier samen met Politie Hollands Midden en Bureau Discriminatiezaken een speciale meldkaart en website voor gemaakt. Meer informatie hierover: http://www.cocleiden.nl/discriminatie/

Uit onderzoek van het SCP (Gewoon anders, 2010) blijkt dat bijna eenderde van de leerlingen in het voortgezet onderwijs denkt dat een homoseksuele leerling op school niet open kan zijn over zijn of haar seksuele voorkeur. Helaas blijkt dat pesten en discriminatie of angst daarvoor aan de orde van de dag is. “Homo!” is een van de meest gebruikte scheldwoorden op het schoolplein. De helft van de homojongeren heeft wel eens suïcidegedachten gehad. 9% van de homo- of biseksuele jongeren en 16% van de lesbische of biseksuele meisjes heeft een zelfmoordpoging achter de rug.
Ook de roze ouderen hebben het niet altijd makkelijk. Zij geven aan soms ‘terug in de kast’ te gaan vanwege onbegrip in de omgeving.

Discriminatie is niet normaal
Wij willen met deze actie laten zien dat wij vinden dat Leiden een veilige stad moet zijn, waar voor discriminatie geen plaats is.

http://www.cocleiden.nl/discriminatie/
www.facebook.com/leidenrozebril
Contact: Eva de Bakker, edebakker@sp.nl, Tel nr: 06 - 14040592

U bent hier