Betaalbaar wonen belangrijk speerpunt voor de SP in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen
Betaalbaar wonen belangrijk speerpunt voor de SP in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen
De Leidse SP fractie maakt zich sterk voor betaalbare (sociale) huur- en koopwoningen. Daarom maakt de SP zich zorgen over de huurstijgingen die de afgelopen jaren keer op keer op huurders afkomen. Volgens de SP is er sprake van een 'Huurexplosie'. Uit recent onderzoek blijkt dat een toenemend aantal huurders in Den Bosch meer aan woonlasten kwijt is, dan verantwoord zou zijn op grond van hun inkomen. Uit ander onderzoek is gebleken dat in meerdere regio's sprake is van een wanverhouding in prijs per vierkante meter. Onder andere in Rotterdam kost een koopwoning per vierkante meter minder, dan een sociale huurwoning. Deze signalen vormen voor de SP de bevestiging dat het de verkeerde kant opgaat en heeft daarom vragen gesteld over de Leidse situatie. In aanloop naar nieuwe afspraken met de woningbouwcorporaties en de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 wil de Leidse SP de nodige informatie op tafel hebben. Een ieder moet de mogelijkheid hebben om te (blijven) wonen in Leiden, ongeacht het inkomen!
Sociale woningbouw vervult een belangrijke rol in Nederland, maar zeker ook in Leiden. Een sociale huurwoning (met een huur van maximaal €681 per maand) is primair bedoeld voor mensen met een laag inkomen, die anders niet een reguliere huur of koopwoning kunnen veroorloven. Midden jaren '90 heeft de marktwerking ook zijn intrede gedaan bij de woningbouwcorporaties. Niet langer is het goed en betaalbaar huisvesten van mensen de hoofddoelstelling. Winst maken mag en daarvan zien wij nu al veel langer de wrange gevolgen.
Ten eerste neemt het aantal sociale huurwoningen de afgelopen jaren sterk af. Deze huurwoningen zijn in de achterliggende periode veelvuldig gesloopt, omdat woningen 'niet meer voldoen aan de eisen van de tijd' en de woningbouwcorporaties een hogere huur kunnen vragen voor nieuwe woningen. Het aantal woningen dat ter vervanging van de oude woningen wordt teruggebouwd is drastisch minder dan in de oude situatie.
Ten tweede neemt het aantal sociale huurwoningen in Leiden af, omdat de woningbouwcorporaties van diverse kabinetten (niet in de laatste plaats Rutte II) ruimschoots de mogelijkheid hebben gekregen om stelselmatig de huren te verhogen. Op grond van het aantal 'huurpunten' dat een woning vertegenwoordigd (afhankelijk van de ruimte in en om de woning en de aanwezige voorzieningen daarin), mag de woningbouwcorporatie zelf bepalen welk beleid er gevoerd wordt. Zo hanteert woningbouwvereniging de Sleutels een ander beleid dan Portaal of Ons Doel. Per woningbouwcorporatie is de situatie dus heel verschillend.
Daarbij hebben de woningbouwcorporaties in dichtbevolkte gebieden de mogelijkheid gekregen om op grond van de 'schaarste of Donner-punten', vijf en twintig extra huurpunten aan het totaal van de gehuurde woning toe te voegen. Met andere woorden: een stevige huurstijging voor de bewoner.
Recent is ook nog eens de 'verhuurdersheffing', daarover heen gekomen. Het kabinet wil de reserves van woningbouwcorporaties afromen, maar doet dat opnieuw over de rug van de huurders. Op grond hiervan is in juli 2013 door vrijwel alle woningbouwcorporaties de huur met meer dan de inflatie verhoogd. Alles samen kun je met recht zeggen dat er sprake is van een huurexplosie. Als gevolg van deze huurverhogingen zijn een groot aantal woningen die oorspronkelijk doorgingen voor sociale huurwoningen, zo duur geworden dat ze per maand meer dan €681 per maand huur kosten. Ze zijn geliberaliseerd, zoals dat in het jargon heet.
In de derde plaats neemt de sociale huurvoorraad in Leiden af, omdat woningbouwcorporaties de mogelijkheid hebben (eveneens een bevoegdheid gegeven door verantwoordelijke kabinetten) om sociale huurwoningen te verkopen. Ook deze woningen zijn dus niet langer beschikbaar voor mensen met een beperkte beurs.
Op grond van de eerder genoemde onderzoeken die voor Den Bosch en andere Nederlandse regio's zijn gedaan blijkt dat door de stijgingen in de huurprijzen de verhoudingen tussen sociale huur en koopwoningen scheefgetrokken zijn. Daarnaast is er het signaal dat een toenemend aantal huurders met een laag inkomen regelmatig de helft van hun inkomen kwijt zijn aan huurlasten. Genoeg reden voor de SP om hierover vragen te stellen en te informeren naar de situatie voor Leidse huurders. Zowel in de onderhandelingen met woningbouwcorporaties voor de nabije toekomst als in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 is die informatie zeer belangrijk voor de SP
De SP wil zowel landelijk als in Leiden deze negatieve ontwikkelingen stoppen. Iedereen moet in Leiden kunnen wonen, ook als je weinig geld hebt. Binnenkort worden er nieuwe afspraken gemaakt tussen de gemeente en de corporaties over het aantal sociale huurwoningen dat gebouwd zal worden in de komende jaren, het behoud van de bestaande huurwoningen en allerlei andere aanverwante zaken. Daarbij staat voor de SP buiten kijf dat betaalbaarheid van woonlasten als principe voorop staat. Ook moet mag het aantal sociale huurwoningen in Leiden wat de SP betreft niet afnemen. Woningbouwcorporaties moeten dat doen waarvoor ze zijn opgericht: zij hebben de maatschappelijke taak om mensen met lage inkomens goed en betaalbaar te huisvesten. Als ze dat niet doen, moet de gemeente weer zelf betaalbare woningen realiseren.
Wat mij betreft is de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen begonnen: Betaalbaar wonen? Stem SP!
Meer informatie: Han Dirks, han_dirks@hotmail.com, Tel nr: 06-28 73 85 88
- Zie ook:
- Volkshuisvesting